İki milyon 750 bin balık hayalet ağlar sayesinde kurtarıldı

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Hayalet Av Araçlarının Temizlenmesi” projesi kapsamında, deniz, göl ve barajlar, su canlılarına tuzak olan terk edilmiş hayalet ağlardan temizleniyor.

Proje kapsamında 2014-2021 yılları arasında İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, İzmir, Mersin, Hatay, Adana, Muğla, Aydın, Rize, Sinop, Konya, Isparta, Antalya ve Ankara’da deniz ve göllerde kaybolan veya terkedilen av araçları çıkarılarak, ekosistemin sürdürülebilirliği sağlandı.

2022 yılında ilk kez akarsularda da hayalet av araçlarının temizlenmesi çalışmalarına başlandı.

2023 yılı itibarıyla Diyarbakır, Muş, Batman, Van ve Bitlis’te akarsularda temizlik çalışmaları yürütüldü.

Hayalet ağlar nasıl temizleniyor?

Proje kapsamında, su ürünleri kontrolörleri, gönüllüler ve balıkçıların da desteğiyle deniz, göl ve akarsularda temizlik çalışmaları yürütülüyor.

Temizlik çalışmaları sırasında, tekne, dalgıç, drone ve diğer ekipmanlar kullanılıyor.

Hayalet ağların zararları

Hayalet ağlar, avcılık esnasında kaybedilen veya terk edilen ağlar olarak tanımlanıyor. Bu ağlar, sucul ortamlarda uzun süre kalarak, balıklar, kaplumbağalar, deniz kuşları ve diğer su canlılarına zarar veriyor.

Hayalet ağlar, canlıları yakalayarak öldürüyor veya yaralanmalarına neden oluyor. Ayrıca, sucul ekosistemi de olumsuz etkiliyor.

2,7 milyon su canlısı kurtarıldı

Proje kapsamında temizlenen hayalet ağlar sayesinde 2,7 milyon su canlısının ölmesi engellendi.

Yapılan akademik ve saha çalışmalarına göre, kaybolan her 100 metrelik bir posta ağa, av yapamaz hale gelinceye kadar 309, her bir sepet veya pintere 5 sucul canlının takılarak öldüğü tahmin ediliyor.

Buna göre proje kapsamında şu ana kadar sucul ortamlardan temizlenmiş olan ağlar sayesinde yaklaşık 2,5 milyon, sepet/pinterler sayesinde ise yaklaşık 250 bin olmak üzere toplam 2,7 milyon sucul canlının ölmesi engellendi.

Proje hakkında değerlendirme

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, projenin önemine dikkat çekerek, “Hayalet ağlar, su ürünleri kaynaklarımıza ve sucul ekosisteme ciddi zararlar vermektedir. Bu projemiz sayesinde, hayalet ağların neden olduğu zararların azaltılmasına ve su kaynaklarımızın korunmasına katkıda bulunuyoruz” dedi.

Yumaklı, projenin gelecek yıllarda da devam edeceğini belirterek, “Hayalet ağ sorununun önüne geçilmesi için, balıkçılarımız, bilim insanları ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu. (DHA)

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir