Gezegen dizilimi nedir ve ne zaman görülebilir?

Gezegenlerin Gökyüzünde Bir Arada Görülme Özel Durumu

Bu yılın Ocak ve Şubat aylarında, gezegenlerin gökyüzünde benzersiz bir seyir imkanı sunan özel bir durum yaşanıyor.

Gezegenlerin gökyüzünde aynı anda görülmesine olanak tanıyan bu olay, gezegenlerin dizilimi veya hizalanması olarak bilinir.

Gerçekte bu durum nadir olmasa da, bu süreç gökyüzünü izleyenlere gezegenleri bir arada görmek için büyük bir fırsat sunuyor.

NASA’nın açıklamalarına göre, gezegenler zaten gökyüzünde bir sıralama içinde bulundukları için, bu durum aslında çok da alışılmadık değil.

Ancak, Ocak ve Şubat aylarında, bazı gezegenlerin aynı anda gökyüzünde görüldüğü nadir bir durum söz konusu.

Ocak ayı boyunca, Jüpiter, Mars, Uranüs ve Neptün gezegenlerini aynı anda gözlemlemek mümkündü, ve bu durum Şubat ayı boyunca devam edecek.

Özellikle 25 Ocak Cumartesi gecesi, Jüpiter, Satürn, Venüs, Mars, Uranüs ve Neptün gökyüzünde yakın bir konumda görülebilir hale geldi.

Aynı şekilde, 21 Ocak gecesi de bu altı gezegeni bir arada izlemek mümkündü.

Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn çıplak gözle bile görülebilecek kadar parlakken, Uranüs ve Neptün’ü görebilmek için bir dürbün ya da teleskop gerekebilir.

28 Şubat’ta ise, uygun hava koşullarının olduğu bölgelerde, Merkür dahil olmak üzere yedi gezegen birden gökyüzünde görülebilecek.

Gezegenler Aslında ‘Hizalanmıyor’

Karanlık ve açık gökyüzü olan geceler, gezegenleri gözlemlemek için en uygun ortamı sunar.

Bu tip olaylar genellikle gezegenlerin hizalanması olarak anılsa da, gerçekte gezegenler sıralanmaz.

Çünkü hepsi kendi yörüngelerini ve hızlarını takip ederek Güneş’in etrafında döner.

Sadece nadir durumlarda, farklı hızlarda dönen gezegenler, Güneş’in aynı tarafında kabaca hizalanmış gibi görünürler.

Güneş etrafında dönen sekiz ana gezegen bulunmaktadır.

Merkür, Güneş’e en yakın gezegen olup dönüşünü 88 günde tamamlayabilirken, en uzak gezegen Neptün’ün yörüngesini tamamlama süresi 60.190 gündür.

Dünya ise bu işi 365 günde başarır.

Dolayısıyla, bu gezegenler gökyüzünde sıralandıkları gibi görünse de aslında bir kavis içinde dönerek Güneş’in çevresinde gezinirler.

Related Posts

BYD’den Türkiye kararı… Üretime ne zaman başlanacak?

Çinli otomobil devi BYD’nin Manisa’da fabrika kurup üretime başlayacağı tarih beklenirken şirketten açıklama geldi.

WhatsApp’ta büyük değişim zamanı

Meta, WhatsApp’ın Windows uygulamasında yerel yapıdan vazgeçerek tarayıcı temelli yeni bir sürüme geçiyor. Peki Beta kullanıcılarına sunulan bu güncelleme, hayatımızda neleri değiştirecek?

Steam aile paylaşımı nasıl yapılır? Adım adım yapılması gerekenler

Steam Aile Paylaşımı nasıl kurulur? Oyunlarınızı güvenle paylaşmak ve Aile Görünümü’nü etkinleştirmek için adım adım rehber burada!

GÖKÇE rekor kırdı! AKINCI SİHA’dan en uzun menzilli atış

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen GÖKÇE Yeni Nesil Güdüm Kiti’nin, AKINCI Silahlı İnsansız Hava …

WhatsApp’ı gözden düşürecek yeni uygulama! Rekabet kızışıyor

Günlük hayatta yakın çevre ile iletişimde sıklıkla tercih edilen mesajlaşma uygulamaları arasında yer alan WhatsApp ve Telegram’ın yeni hamleler yapmasını gerektirecek bir mesajlaşma uygulaması daha kullanıcılarla buluşmaya hazırlanıyor. Twitter’ın …

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı ocak-haziran döneminde yüzde 5,1 arttı

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satışları, ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artarak 607 bin 379 oldu.