32’nci Adalet ve Demokrasi Haftasında hukukçular yargıda 22 yılı değerlendirdi: Bağımsız bir yargı falan yok artık, iktidar bu taahhütlerinden çoktan vazgeçti

Adalet ve Demokrasi Haftası: Yargıda 22 Yılın Değerlendirilmesi

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun ölüm yılı dolayısıyla 32’nci düzenlenen Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında, hukukçular tarafından yapılan değerlendirmeye göre, Türkiye’de bağımsız bir yargı olmadığı belirtildi. Panelde hukukun durumu ve Türkiye’deki mevcut hukuk sistemi tartışıldı.

Panelde Konuşmacılar Kimler?

Panelde, Avukatlar Sendikası Başkanı Avukat Berkay Çelen, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ulaş Karadağ, Laiklik Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Avukat Doğan Erkan konuştu.

Panelde konuşan Dr. Ulaş Karadağ, Türkiye’de yaşanan son olayların endişe verici olduğunu ve yeni bir hukuk sistemi oluşturulduğunu ifade etti. Karadağ’a göre, Türkiye’de artık maddi ilişkileri şekillendiren bir hukuk var ve bu durum anayasasızlaşma sürecinin tamamlandığını gösteriyor.

Yeni Anayasa Mı, Sosyopolitik Kurumlar mı?

Karadağ, AKP’nin niçin yeni anayasa yapmadığının düşünülmesi gerektiğini belirtti. Ona göre, daha önemli olan sosyopolitik kurumları ele geçirmek ve kontrol etmek. Karadağ’a göre, bu şekilde yeni bir maddi anayasa oluşturulabilir.

Laiklik Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Avukat Doğan Erkan ise Türkiye’de bağımsız yargının olmadığını vurgulayarak, hükümetin taahhütlerinden vazgeçtiğini ifade etti. Olağanüstü halin kalıcılaştığını belirten Erkan, Türkiye’deki ceza hukukunun artık bir olağanüstü hal rejimi olduğunu savundu.

Artık Hukuka Dönüş Zamanı Mı?

Avukatlar Sendikası Başkanı Berkay Çelen ise Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmadığını ve hukukun siyasi amaçlar için kullanıldığını belirtti. Çelen’e göre, Türkiye’de yaşananlar hukuksuzluk mu yoksa siyasi iktidarın hukuku dönüştürdüğü ve yeni bir rejimin temellerini attığı mı sorusunu sormamız gerekiyor.

Çelen’e göre, çözüm ise hukuka dönüş. Eğer hukuk yeniden işler hale gelirse, siyasi iktidarın yarattığı tahribat sınırlı olarak değerlendirilebilir. Böylece, Türkiye’de hukukun tekrar tesis edilmesi gerektiği ve mevcut durumun normalleştirilmesi gerektiği vurgulandı.


 

Related Posts

İngiltere’de “bebek ticareti” şüphesi: Nijerya’dan getirdiği bebek kendi çocuğu çıkmadı

Nijerya’dan İngiltere’ye bebekle dönen bir kadın, DNA testleri sonucunda bebeğin biyolojik annesi olmadığının anlaşılması üzerine insan kaçakçılığı şüphesiyle gözaltına alındı. Olay, Nijerya’daki yasa dışı “bebek çiftlikleri”ne dair endişeleri yeniden gündeme getirdi

Tutdere dosyasında delil yok!

Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere hakkında başlatılan soruşturmanın temeli, temizlik firması ödemelerine dayanıyor. Soruşturmanın merkezinde, temizlik hizmeti sağlayan Bilginay firmasının yerel seçimlerin ardından hak ediş ödemelerini alamadığı yönündeki iddialar yer alıyor. Yapılan açıklamada tüm ödemelerin belgelerle kanıtlandığı belirtildi.

Sağlık için güneşe çıkın

Uzmanlara göre, kontrollü bir şekilde güneşe maruz kalmak, ruh sağlığından kalp sağlığına kadar pek çok alanda olumlu etkiler sağlıyor.

Doğum hastanesini hedef aldılar! Anneler bebekleriyle panik içinde sığınaklara koştu

Rusya, Ukrayna’nın Harkov şehrine İHA saldırısı düzenledi. Saldırı sırasında bir doğum hastanesi hedef alınırken saldırıda camların kırılması nedeniyle bebeklerin üzerine cam parçaları düştü. Aileler bebeklerini alarak panik içinde sığınaklara koştu …

AFAD duyurdu: Akdeniz’de 3,8 büyüklüğünde deprem!

Girit Adası açıklarında, saat 11.57’de 3.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin derinliği 6.89 km olarak ölçüldü.

Siber arılar geliyor!

Çinli bilim insanları 74 miligramlık dünyanın en hafif beyin kontrol cihazıyla kontrol edilebilen ilk sibernetik arıyı yarattı. Arıların özellikle depremlerdeki arama-kurtarma görevlerinde kullanılabileceği belirtiliyor.