Uzmanlar enflasyon verilerini değerlendirdi

Tüketici Fiyat Endeksi ve Üretici Fiyat Endeksi Artış Gösterdi

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1,53 artarak, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 2,48 yükseldi. Yıllık enflasyon oranları da tüketici fiyatlarında yüzde 35,41, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 23,13 olarak kayıtlara geçti.

AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, “Gelecek dönemde enflasyonun seyrinde, özellikle petrol ve diğer emtia fiyatlarının küresel düzeydeki gelişimi önemli bir belirleyici olmaya devam edecek” dedi.

CRB tüm emtialar endeksindeki artışın yüzde 1,1 olarak gerçekleşmesine karşın, yıllık bazda yüzde 0,4 oranında bir gerileme yaşandı. Bu durum, dış kaynaklı maliyet baskılarının enflasyonu sınırlı şekilde etkilediği anlamına geliyor. Bürümcekçi, “Öte yandan, dolar kuru sepetinin artış göstermesi enflasyonun fiyatlara yansıması üzerinde baskı oluşturabilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Bürümcekçi ayrıca, “Eğer kurlarda, ücretlerde ve emtia fiyatlarında beklenmedik bir sıçrama olmazsa, enflasyonun yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 30 civarında gerçekleşebileceğini tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

TCMB’nin Haziran Toplantısında Finansal İstikrara Odaklanabilir

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) haziran toplantısında, finansal istikrara yönelik risklerin politika faizini etkileyebileceğini belirten Bürümcekçi, bugünkü verilerin olumlu olmasına rağmen, faiz indirimlerinin düşük bir olasılık olduğunu ifade etti.

Bürümcekçi, “Döviz rezervlerindeki artış, para politikasında gevşeme olasılığını artırabilir. Ancak, politika faizinde yapılacak değişikliklerde ihtiyatlı olunması önemlidir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Pariterium Danışmanlık Kurucusu Dr. İsmet Demirkol da, kalıcı enflasyon düşüşü için rezervlerdeki artışın ve kredi risk priminin düşmesi gerektiğini belirtti. Demirkol, “Eğer haziran ve temmuz aylarındaki enflasyon oranları düşük seviyelerde gelirse, faiz indirimlerinin temmuz ayında başlaması daha sağlıklı olabilir” dedi.

Demirkol, “Şahsi beklentime göre, yıl sonunda enflasyon yüzde 29-32 aralığında olabilir” şeklinde görüş bildirdi.

Related Posts

İslam Memiş uyardı: Bu hafta sıradan bir hafta olmayacak

Piyasalara ve yatırım araçlarına ilişkin yorumları yakından takip edilen altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu. Memiş bu haftanın önemli gelişmelere gebe olduğuna işaret etti: “Bu hafta sıradan …

Altın fiyatları ABD’den gelen veriler sonrası yükselişe geçti: 22 Temmuz Salı güncel gram ve çeyrek altın fiyatı

Altının ons fiyatı dolar endeksinin zayıflaması ile yükselişini sürdürdü. ABD Merkez Bankası Fed’in faiz indireceğine yönelik senaryolar, ABD ile diğer ülkeler arasındaki tarife müzakereleri ve Pazar günü yapılan Japonya seçimleri de altının yukarı …

BBP Genel Başkanı Destici, Bursa’da esnaf ziyaretinde konuştu Açıklaması

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Bursa’da esnaf ziyaretinde bulundu.

Dünya otomotiv devi beklentileri karşılayamadı ve net zararını açıkladı

Otomotiv sektöründe Jeep, Fiat, Chrysler, Peugeot ve Dodge gibi markaların sahibi olan otomotiv üreticisi Stellantis, 2025’in ilk yarısında yeniden yapılanma adımları ve ABD’deki gümrük tarifeleri nedeniyle mali açıdan zor bir dönem geçirdi. Şirket …

Ayvalık’ta Zeytinyağı Tesisinde Yangın

Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki zeytinyağı tesisinde çıkan yangın kısa sürede kontrol altına alındı.

Malatya’da Don Felaketi, Doğanyol’la Çiftçinin Yüzü Güldü

Malatya’daki zirai don, meyve ağaçlarına zarar verirken, Doğanyol’daki ürünler etkilenmedi.