Necla DALAN
Twigy’nin Yönetim Kurulu Başkanı, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel’i bayramda perakende sektöründe işlerin nasıl gittiğini sormak içini aradım. Bayramda işlerin iyi gittiğini belirten Öncel bayram alışverişinin cirolara ortalama yüzde 20-25 katkı yapacağını öngördüklerini dile getirdi.
Sinan Öncel ile sohbetimiz kısa sürede yeme-içme fiyatlarındaki dengesizliğe yoğunlaştı. Restoran, lokanta, kafe gibi yerlerin Ticaret Bakanlığı’nın yeme-içme fiyatları yönetmeliğine uygun şekilde fiyat listesi koyduğunu söyleyen Öncel, “Fiyat listesi olan yer bütçene uyarsa girersin, uymazsa girmezsin. Ama liste olmayan küçük esnafta bu anlamda ciddi dengesizlikler yaşanıyor” dedi.
Tatil için gittiği Cunda Adası’nda yaşadıklarını anlatan Öncel, şöyle devam etti:
“Maalesef bütün esnafta değil ama bazısında tutturabildiğine fiyat davranışı var. Bu bayramda dengesizlik özellikle dikkatimi çekti. Cunda’da geçen cuma günü fırından iki simit aldım, 40 TL ödedim. Pazar günü yine aldım bu kez 30 TL aldılar. ‘Ne oldu da indi fiyat iki günde’ sordum, çok tepki çektikleri için fiyatı indirdiklerini söylediler. Bu arada fırında ürünlere ilişkin bir fiyat etiketi de yok, alıyorsun kasada öğreniyorsun. Bir başka sefer büfeden tost aldım, yanına kutuda gazlı içecek istedim, 100 TL dediler. Oradan almadım, 50 metre ötede marketten 16 TL’ye aldım. Fiyat algısı kırıldı. Vatandaş olarak yeme-içmede fiyat kontrolünü çok iyi yapmamız gerekiyor”
“GIDA DIŞINDA DA AVRUPA’DAN PAHALI KALMAYA BAŞLADIK”
Sinan Öncel, gıda dışında da Türkiye’nin Avrupa’dan pahalı hale gelmeye başladığına da dikkat çekti ve şunları söyledi:
“Bunun en büyük nedeni hammaddeyi pahalıya almamız. Hammadde, ara mal, bitmiş ürün hepsi pahalı. … Gümrük vergileri o kadar yüksek ki artık turistlere de pahalı geliyoruz. Kiralardaki artış, işçilik maliyetleri gibi bütün etkenleri da kattığımızda önümüzdeki yıl perakendede büyük sıkışıklığa neden olacak.”
patronlardunyasi.com