Türkiye’de kütüphane sayısı 2024 yılı itibarıyla 44 bin 829 oldu

Türkiye’deki Kütüphane Sayısı Geçen Yıl 44 Bin 829’a Ulaştı

Türkiye’de faaliyet gösteren kütüphane sayısı geçen yıl 44 bin 829 olarak kayıtlara geçti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin “kütüphane istatistikleri”ni açıkladı.

Buna göre ülke genelinde geçen yıl sonu itibarıyla Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi ve Milli Kütüphane’nin yanı sıra 1301 halk, 637 üniversite kütüphanesi ile 42 bin 889 örgün ve yaygın eğitim kurum kütüphanesi olmak üzere toplamda 44 bin 829 kütüphane faaliyet gösteriyor.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’ndeki kitap sayısı 2024’te yüzde 3,2 artarak 2 milyon 613 bin 965’e yükseldi. Milli Kütüphane’de ise bu rakam yüzde 8,3 artarak 1 milyon 829 bin 534’e çıktı. Üniversite kütüphanelerinde 22 milyon 420 bin 99 kitap bulunurken, halk kütüphanelerinde 25 milyon 82 bin 260 kitap yer alıyor. Örgün ve yaygın eğitim kurum kütüphanelerinde ise 65 milyon 227 bin 96 kitap bulunmaktadır.

Halk kütüphanelerinden yararlanan kişi sayısı geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 15,4 artarak 38 milyon 737 bin 705’e yükseldi. Aynı dönemde halk kütüphanelerine kayıtlı üye sayısı yüzde 8,6 artış göstererek 6 milyon 726 bin 993 oldu.

Üniversite Kütüphanelerinin Durumu

Türkiye’de toplamda 637 üniversite kütüphanesi bulunmaktadır, bunların 487’si devlet ve 150’si vakıf üniversitelerine aittir. Geçen yıl üniversite kütüphanelerindeki e-kitap sayısı yüzde 6 artışla 125 milyon 428 bin 957’ye ulaştı.

Üniversite kütüphanelerine kayıtlı üye sayısı yüzde 2 artışla 4 milyon 282 bin 978, kitap dışı materyal sayısı ise yüzde 4,1 azalışla 1 milyon 594 bin 486 olarak belirlendi.

Geçen yıl ülkede toplam 73 bin 482 kitap yayımlandı. Yayınlanan materyallerin çeşitleri incelendiğinde, akademik yayınların yüzde 21,4’ünü oluştururken, yetişkin kurgu edebiyatı yüzde 21,3 ve eğitim kitapları ise yüzde 19,4 olarak kaydedildi.

Related Posts

Cuma namazı saati İstanbul Ankara İzmir (İl il cuma namazı vakitleri görüntüleme) | 20 Haziran cuma namazı kaçta kılınacak, ne kadar sürer? Diyanet ile cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat?

Cuma namazı kaçta 20 Haziran 2025, Diyanet namaz vakitleri ekranından yanıt buldu. Her hafta Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayımladığı saatlere göre kılınan cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Kocaeli ve il il belli oldu. 81 ilde bu hafta, ‘Her Yaz Yeni Bir Heyecan: Cami, Çocuk ve Kur’an’ konulu cuma hutbesinin okunmasının ardından cuma namazı eda edilecek. Yaşadıkları illerde cuma namazı için saf tutacak olan vatandaşlar, cuma namazı kaç rekat, cuma namazı nasıl kılınır? sorularına yanıt aramaya başladı. İl il cuma namazı saati Diyanet ekranından öğrenilebilecek. Ayrıca 81 ilin cuma namazı saati, hurriyet.com.tr ekranından da görüntülenebiliyor. Peki, cuma namazı saat kaçta kılınacak, cuma namazı ne kadar sürer? İşte, 20 Haziran 2025 tüm illerin cuma namazı vakitleri ve ayrıntılar.

İSKİ su kesintisi 18 Haziran 2025 || Büyükçekmece, Esenyurt ve Beylikdüzü’nde sular saat kaçta gelecek? İstanbul’da sular ne zaman gelecek?

İstanbul’un Büyükçekmece, Esenyurt ve Beylikdüzü ilçelerinde 18 Haziran 2025 Çarşamba günü planlı su kesintisi yaşanacak! İSKİ tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, Beylikdüzü Terfi Merkezi ve Yakuplu-Kavaklı ana isale hattında gerçekleştirilecek bakım, onarım ve montaj çalışmaları nedeniyle bu ilçelerdeki bazı mahalleler 12 saat boyunca susuz kalacak. Peki, 18 Haziran ne zaman gelecek? Büyükçekmece, Esenyurt ve Beylikdüzü’nde sular saat kaçta gelecek?

HAMANEY KİMDİR? İran siyasetinin en etkili ismi: Ayetullah Ali Hamaney’in siyasi hayatı ve biyografisi!

İsrail-İran arasındaki saldırılar devam ederken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran lideri Hamaney’e suikast düzenleyebileceklerini ima etti. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail’in İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’e suikast düzenlemesini önlediği öne sürüldü. İsrail’in İran’a düzenlediği geniş çaplı hava saldırıların ardından, yapılan suikast açıklamalarıyla birlikte, Hamaney’in siyasi hayatı ve biyografisi dünya kamuoyunda merak konusu oldu. Din adamlığının ötesinde İran’daki sistemin tümüne hakim olan Hamaney, Orta Doğu’da en uzun süre görev yapan devlet başkanı ve Şah Muhammed Rıza Pehlevi’den sonra geçen yüzyılın en uzun süre görev yapan ikinci İran lideri oldu. İşte, İran lideri Hamaney’in biyografisi ve siyasi hayatı hakkında ayrıntılı bilgiler.

Nükleer sızıntı nedir, olursa ne olur? Nükleer sızıntı zararlı mı, etkisi ne kadar sürer?

İsrail’in İran’a yönelik son hava saldırılarında hedef alınan Natanz Nükleer Tesisi’nde radyasyon ve kimyasal madde sızıntısı meydana geldiği iddia edildi. Nükleer sızıntı, radyoaktif maddelerin kontrolsüz bir şekilde çevreye yayılmasıyla ortaya çıkan ciddi bir felakettir. Çernobil ve Fukuşima gibi geçmişteki facialarda nükleerin ne kadar tehlikeli olduğu kanıtlanmıştır. Peki, nükleer sızıntı tam olarak nedir? Nükleer sızıntı olursa ne olur, zararlı mı, etkisi ne kadar sürer?

PKK Tarafından Öldürülen Öğretmen Aybüke Yalçın Anıldı

PKK tarafından öldürülen Öğretmen Aybüke Yalçın, ölüm yıldönümünde anıldı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de bir mesaj yayımladı. 

Kurban kesimi ne zaman biter? Bayramın 3 ve 4. günü kurban kesilir mi, son gün ne zaman? Diyanet açıkladı! İşte kurban kesim vakitleri!

Kurban Bayramı’nın 3 ve 4. günü kurban kesilir mi, sorusu ibadetlerini idrak eden Müslümanların yoğunlaştığı konulardan oldu. Müslümanlar mübarek Kurban Bayramının gelmesiyle beraber dördüncü gününde Kurban kesilip kesilmediğini merak ediyor. Kurban Bayramı 6 Haziran Cuma günü başladı ve 9 Haziran Pazartesi gününe kadar devam edecek. Kurban sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Bu sebeple Kurban edilecek hayvanın kesim vakti önemlidir. Peki Kurban hangi gün kesilir? İşte, Diyanet’e göre Kurban kesim vakitleri…