Türk elektronik sektörü “ticaret savaşından” güçlenerek çıkabilir

TESİD Başkanı: “Uluslararası Ticarette Yeni Dönem Başlıyor”

Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Tunaoğlu, yaptığı açıklamada, bu yıl uluslararası tedarik zincirlerinde ve pazar yapılarında önemli değişiklikler yaşanacağını vurgulayarak, ABD’nin yeni gümrük vergilerinin küresel ticaret için bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Tunaoğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin, AB ve Vietnam gibi ülkeler için yüksek vergiler açıkladığını hatırlatarak, elektronik sektörünün bu vergilerden muaf tutulmasıyla büyük değişimlerin beklendiğini dile getirdi.

Elektronik sanayi için Türkiye’nin yeni fırsatlar sunacağını söyleyen Tunaoğlu, Türkiye’nin dış ticaret açığının büyük kısmının Çin’e karşı verildiğini ifade ederek, bu durumun Türkiye için bir dönüşüm anlamına geldiğini açıkladı.

“Küresel Üretim Haritası Değişiyor”

Uluslararası elektronik sektöründe yaşanan değişimlere dikkat çeken Tunaoğlu, üretimin büyük ölçüde Uzakdoğu’da yoğunlaştığını belirterek, dünya çip üretiminin ve diğer elektronik ürünlerin çoğunun bu bölgede gerçekleştiğini söyledi.

Pandemi, arz darboğazları ve ticaret savaşları gibi etkenlerin küresel üretim haritasını şekillendirmek zorunda bıraktığını belirten Tunaoğlu, ABD ve AB’nin bu konuda çeşitli tedbirler aldığını açıkladı.

Fırsatları Değerlendirmek İçin Adımlar Atılmalı

Türkiye’nin elektronik üretiminde bölgesel bir merkez olma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Tunaoğlu, Türkiye’nin bu fırsatı değerlendirmek için belirli adımlar atması gerektiğini söyledi.

Tunaoğlu’nun sıraladığı adımlar arasında Çin’e uygulanan vergilere benzer düzenlemeler yapılması, ticaret anlaşmaları ve yerli üretimin teşviki gibi konular yer alıyor.

TESİD olarak Türk elektronik sanayisini desteklemeye hazır olduklarını belirten Tunaoğlu, Türkiye’nin bu alanda daha güçlü bir konuma gelmesi için ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını ifade etti.

Related Posts

TCMB’den zorunlu karşılıklarla ilgili düzenleme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası zorunlu karşılıklara tesis edilen faiz hesaplamasında değişikliğe gitti.

Doğalgazda yeni zam bekleniyor

5 Nisan’da elektrik tarifelerinde yüzde 25 fiyat artışına gidilirken, doğalgazdaki yüzde 20 ile 24.2 oranındaki zamlar ise sanayi tipi aboneler ve elektrik üretim santralleri ile sınırlı tutulmuştu.

Pazarda satılan 11 ürün zehirli çıktı

Greenpeace Türkiye’nin yeni araştırması, İstanbul’daki market ve pazarlarda satılan meyve ile sebzelerin çoğunda zararlı pestisit ve PFAS kalıntıları bulunduğunu ortaya koydu.

Eski tip ehliyet kullananlar dikkat: Son gün 31 Temmuz!

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce, eski tip sürücü belgelerinin kullanımlarının 31 Temmuz 2025’te dolacağı belirterek, yoğunluktan etkilenilmemesi adına ilgililerin kısa sürede randevu alması uyarısında bulunuldu.

Bulgaristan’da euroya geçiş öncesi konut fiyatları hızla artıyor

Euroya geçiş süreci ve düşük faiz oranları, Bulgaristan’da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep oldu.

Türkiye’nin önceleri hakim olduğu pazar artık tehlikede: Üretim payı düşüyor!

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı son yıllarda azalma gösterdi. İhracatta artış olsa da, global tüketim artışından alınan pay düştü. Fındık sektörü, bu trendin devam etmesi halinde pazar kaybı yaşanabileceğinden endişeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir