TCMB açıkladı: Dış borç 172,7 milyar dolar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Mart 2025 Kısa Vadeli Dış Borç İstatistiklerini Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mart 2025 dönemine ait kısa vadeli dış borç istatistiklerini yayımladı. Yapılan açıklamaya göre, kısa vadeli dış borç stoku bir önceki aya göre yüzde 0,2 oranında azalarak 172,7 milyar dolar seviyesine geriledi.

Vadesine Göre Kısa Vadeli Dış Borç Stoku 224,8 Milyar Dolara Yükseldi

Vadesine bir yıl veya daha az kalmış dış borçları kapsayan “kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku” ise 224,8 milyar doları aştı.

Bankacılık Sektörü Durumu

Bu dönemde bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku yüzde 0,5 artarak 77,8 milyar dolar seviyesine yükseldi. TCMB kaynaklı yükümlülükler ise yüzde 4,2 azalışla 30,2 milyar dolara geriledi.

Yurt dışından kullanılan kısa vadeli banka kredileri yüzde 3,5 oranında azalarak 18,6 milyar dolara indi. Öte yandan, yurt dışı yerleşik bankaların Türkiye’deki mevduatları yüzde 1,1 artışla 18,5 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Banka dışı yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesapları yüzde 3,5 artarak 19,5 milyar dolar olurken, TL cinsinden mevduatlar yüzde 0,9 artarak 21,3 milyar dolar seviyesine çıktı.

Diğer Sektörlerde Borç Artışı Yaşandı

Diğer sektörler kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku mart ayında yüzde 1 artarak 64,8 milyar doları aştı. Dış ticarete dayalı ticari krediler yüzde 1,5 artışla 60,7 milyar dolar seviyesine ulaşırken, nakit kredilerden doğan borçlar yüzde 6,9 oranında azalarak 4,1 milyar dolar seviyesine geriledi.

Borç stokunun döviz cinslerine göre dağılımı ise şu şekilde: yüzde 35’i ABD doları, yüzde 26’sı euro, yüzde 24’ü Türk lirası ve yüzde 15’i diğer para birimlerinden oluşuyor.

Mart ayı itibarıyla, kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stokunda Merkez Bankası ve genel hükümetin yükümlülükleri azalırken, bankalar ve diğer sektörlerin borç yükümlülükleri artış trendinde oldu.

Related Posts

Kredi kartı ve nakit avanslarda yeni adım: ‘Bıçak kemiğe dayanmış durumda’

Ekonomi yönetimi, kredi kartları ve tüketici finansmanında yeni düzenlemeler hazırlıyor. Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, bu adımların dar gelirli kesime esneklik getireceğini belirtiyor. Gelişmeler önümüzdeki dönemde netleşecek.

Hal ve marketlere yeni düzenleme: Milyonlarca lira ceza kapıda!

Hükümet, sebze ve meyve fiyatlarındaki aracılık maliyetlerini azaltmak için yeni düzenlemeler yapıyor. Üretici ve tüketici arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi hedefleniyor. Taslak, piyasalarda daha şeffaf ve adil bir yapı oluşturmayı amaçlıyor.

Mevduat faizinde yüzde 53 zirvesi: 1 milyon TL’nin 32 günlük getirisi değişti

Mevduat faizlerinde son haftalarda zirve korunuyor. Peki, bankalar güncel olarak hangi oranları sunuyor? 1 milyon TL’nin 32 günlük getirisi ne kadar? İşte güncel tablo ve uzman yorumlarıyla faiz piyasasında son durum…

Yaşam kaynağına destek çağrısı

UN Women, kadın örgütlerinin yüzde 90’ının dayanma sınırına geldiğini ortaya koyan raporuyla insani yardımdaki ciddi tehlikeye dikkat çekiyor.

Küresel otomotiv endüstrisinin yeni lideri bakın hangi Afrika ülkesi?

Fas, son yıllarda otomotiv sektörünün merkezi haline geldi ve bu durum, giderek daha fazla tarihi markanın fabrika açmak için burayı seçmesine neden oluyor. Afrika ülkesinin otomotiv üretim sektöründe hızlı büyümeye yol açan bazı stratejik …

Emtia piyasalarında karışık seyir -18 Mayıs 2025

Emtia piyasaları, ABD ile Çin’in 90 gün süreyle gümrük vergilerini azaltma kararının yarattığı iyimserliğe rağmen, para politikası belirsizlikleri ve güçlenen dolar endeksinin etkisiyle haftayı karışık bir seyirle tamamlarken, altın, 6 ayın en kötü haftalık performansını kaydetti.