TBB biber gazına maruz kalanlar için rapor hazırladığı duyurdu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan protesto gösteri birçok kez polis engeliyle karşılaştı.

Polis, göstericileri engellemek için biber gazı gibi araçlara başvurdu.

RAPOR HAZIRLANDI

Türk Tabipleri Birliği (TTB), gösterilerde polisin kullandığı kimyasal gaza maruz kalanların sağlık durumlarını değerlendirmek amacıyla bir rapor hazırladığını, hazırlanan raporun kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu.

TTB’nin sosyal medya hesabında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Mart ayının son haftalarında ülke genelinde düzenlenen barışçıl protesto eylemlerine yapılan müdahalelerde yoğun biçimde göz yaşartıcı gaz kullanıldığına tanık olunmaktadır.

Türkiye’nin de imzaladığı 1997 tarihli uluslararası “Kimyasal Silahlar Konvansiyonu”na göre; bu tür ajanların kapalı yerlerde kullanılması, yakın mesafeden kullanılması veya bir topluluğa karşı çok yoğun biçimde kullanılması bu ajanları ‘kimyasal silah’ sınıfına sokmaktadır.

Türkiye’de yaşanan son olayların görüntüleri ve bizzat tanık olduğumuz olaylar “biber gazı”nın gösteri kontrol ajanı olarak değil kimyasal silah sınıfına girecek biçimde kullanıldığını göstermektedir.

Uluslararası anlaşmalara ve temel insan haklarına aykırı bu uygulama, aynı zamanda ağır hatta ölümcül sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Türk Tabipleri Birliği göz yaşartıcı gaza maruz kalanların sağlığının nasıl etkilendiğini değerlendirilmek amacıyla bir form geliştirmiştir.

“GAZA MARUZ KALANLAR FORMU DOLDURUNUZ”

Türk Tabipleri Birliği, 2013 yılında “Gezi” sürecinde yaptığı gibi, olabildiğince çok kişiye ulaşarak yaşanan sağlık sorunlarını görünür kılmaya çalışmaktadır. Bu nedenle lütfen gaza doğrudan maruz kaldıysanız formu doldurunuz, maruz kalanlarla formu paylaşınız.

Yanıtlarınız herhangi bir kimlik ya da IP bilgisi toplanmadan derlenecek, gizliliği Türk Tabipleri Birliği’nce sağlanacaktır. Türk Tabipleri Birliği sonuçları raporlaştırarak kamuoyu ile paylaşacaktır.

Related Posts

İznik’te otobüs ile minibüs çarpıştı! Ölü ve yaralı var

Bursa’nın İznik ilçesinde otomobil ile minibüsün çarpıştığı kazada 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

Trump, Musk’ı uğurlamak için Beyaz Saray’ı topluyor: Peki milyarderin bakanlığı ne olacak?

Elon Musk’ın Trump yönetiminden ayrılmasıyla, onun öncülüğünde kurulan Hükümet Verimliliği Bakanlığı (DOGE) çöküş sürecine girdi. Musk’ın yokluğunda yönünü kaybeden projede çalışanlar dağılırken, Beyaz Saray her şeye rağmen DOGE’un süreceğini savunuyor.

İzmir’de dehşet anları kamerada: Cezaevi ziyaretinden dönen aileye pusu

İzmir’in Torbalı ilçesinde seyir halindeki otomobile pompalı tüfekle açarak 3 kişi öldürüp, 3 kişiyi de yaraladığı belirtilen K.K., düzenlenen operasyonla yakalandı. Saldırı anları ise çevredeki bir güvenlik kamerasına yansıdı.

DEM Parti çözüm süreci için üçlü komisyon önermiş! ‘Devlet, PKK, bağımsız gözlemciler…’

DEM Partili üst düzey bir yetkili, çözüm süreci kapsamında silahların bırakılması için üçlü komisyon önerdiklerini, ancak AK Parti’nin net bir tutum ortaya koymadığını belirtti.

Turhan Çömez duyurdu: Diyanet artık denetlenemeyecek!

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, Meclis’e getirilmesi planlanan düzenlemeyle Diyanet’in mali harcamalarının ve bütçesinin her türlü denetimden muaf olacağını söyledi. Çömez, “Sayıştay hiçbir şekilde hesap soramayacak. Diyanet layüsel, yani sorgulanamaz hale geliyor” yorumunda bulundu.

İBB soruşturmasında ‘bizden rüşvet istendi’ demişlerdi… O ‘tanıklar’ dolandırıcı çıktı!

İBB soruşturmasında tanıklığına başvurulan kişilerin dolandırıcılıktan soruşturulduğu ortaya çıktı. Bu kişilerin inşaat projeleri üzerinden birçok kişiyi milyonlarca lira dolandırdığı dilekçede yer aldı.