Sağlık turizmine yeni ayar

Sağlık Turizmi Yönetmeliği Resmi Gazete’de Yayımlandı

Ankara – HANDE ATILGAN – Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle uluslararası sağlık turizmi sektöründe faaliyet gösteren sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar için çeşitli yeni düzenlemeler getirildi.

Akredite Hizmet Zorunluluğu

Yönetmelik, Türkiye’ye farklı nedenlerle gelen turistlerin sağlık hizmetlerine sadece akredite kuruluşlardan faydalanabileceğini belirtiyor. Öne çıkan düzenlemeler şunlar:

  • Yetki belgesi alınması artık zorunlu hale gelecek.
  • Cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası yaptırılması gerekecek.
  • Her sağlık turisti için bir sorumlu personelin belirlenmesi ve hizmetin takip edilmesi sağlanacak.
  • Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi devredilemeyecek; aracı kuruluşlar ise çağrı hizmetlerini 7 gün/24 saat ve en az iki yabancı dilde sunacak.

Yaptırımlar ve Değerlendirmeler

Yönetmelikle tesis ve aracı kuruluşlar için bazı yaptırımlar da öngörülüyor:

  • Acil ve telafi edilemez durumların sağlık turistinin tedavisini olumsuz etkilemesi halinde yetki belgesi askıya alınacak.
  • USHAŞ tarafından yılda en az bir kez değerlendirilecek ve performans kriterlerine göre belirlenen tesis ve kuruluşlar hakkında bilgi verilecek.
  • Kayıtların uygun şekilde tutulmaması durumunda yetki belgesi 6 ay süreyle askıya alınacak ve tekrarlanması halinde iptal edilecek.
  • Cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası yükümlülüğü this yıl sonuna kadar sağlanacak.

SGK’dan SMA İlaçlarına Ödeme Kapsamı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişiklikle spinal musküler atrofi (SMA) için kullanılan ikinci bir ilacı geri ödeme listesine aldı. Artık Evrysdi adlı ilaç da geri ödeme kapsamında yer alacak. Bu ilaç, Tip-1 SMA türü için 6 aydan küçük bebeklerde, Tip-2 ve Tip-3 için ise 6 ay süreyle ödenecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da bu değişikliği sosyal medya hesabından duyurdu.

Related Posts

Bulgaristan’da euroya geçiş öncesi konut fiyatları hızla artıyor

Euroya geçiş süreci ve düşük faiz oranları, Bulgaristan’da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep oldu.

Türkiye’nin önceleri hakim olduğu pazar artık tehlikede: Üretim payı düşüyor!

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı son yıllarda azalma gösterdi. İhracatta artış olsa da, global tüketim artışından alınan pay düştü. Fındık sektörü, bu trendin devam etmesi halinde pazar kaybı yaşanabileceğinden endişeli.

Konya’da don felaketi: Kiraz ve meyve bahçeleri büyük zarar gördü

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya Akşehir’de don nedeniyle meyve ağaçlarında yüzde 90’a varan zarar meydana geldiğini belirterek, üreticinin desteklenmesi çağrısında bulundu. Özellikle badem, ceviz, kayısı ve kiraz bahçeleri ağır hasar aldı.

Karaman-Ulukışla hattı Türkiye’nin Kalkınma Yolu’ndaki rolünü güçlendirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Türkiye’nin Kalkınma Yolu Koridoru’ndaki rolünü daha da güçlendireceğini belirtti. Bakan Uraloğlu, söz konusu projenin yıllık yük potansiyelinin 33,48 milyon ton, yolcu potansiyelinin ise 2,73 milyon kişi olacağını belirterek “Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecek” dedi.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Borsa uçtu, altın tökezledi! İşte haftanın kazançları ve kayıpları

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 1,24 değer kazanırken, dolar/TL yüzde 0,64, avro/TL yüzde 0,20 artış, altının gram fiyatı ise yüzde 0,32 azalış kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir