Rusya ve Ukrayna heyetleri İstanbul’da görüşecek: İki ülkenin öncelikleri neler?

Rusya ve Ukrayna Heyetleri İstanbul’da Barış Görüşmelerine Başlıyor

Ukrayna ve Rusya heyetleri, bugün İstanbul’da bir araya gelerek barış görüşmelerine başlayacak.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı kaynakları, iki ülke heyetleri arasındaki görüşmenin İstanbul’da Çırağan Sarayı’nda saat 13:00’da gerçekleşeceğini belirtti.

Ukrayna heyeti, kalıcı bir barış anlaşmasına varılmasını öngören yol haritası önerisini Rusya heyetine sunacak.

Ukrayna’nın önerisi, öncelikle en az 30 günlük bir ateşkes ilan edilmesini içeriyor.

Ukrayna, barış görüşmeleri öncesinde kapsamlı bir ateşkesin başlamasını ısrarla talep ediyor.

Rusya ise barış görüşmelerinin koşulsuz olarak başlamasını ve ateşkesin müzakerelerin gidişine göre ilan edilmesini savunuyor.

Ukrayna, Rusya’nın işgal ettiği topraklarını geri almayı hedefliyor ve Batılı ülkelerden güvenlik garantileri talep ediyor.

Ukrayna’nın NATO ve AB üyelikleri ile Rusya sınırına yabancı güç konuşlandırılması da Kiev’in beklentileri arasında yer alıyor.

Ukrayna, Rusya’dan savaş tazminatları ve ülkenin yeniden imarı için destek istiyor.

Rusya ise 2014’te ilhak ettiği Kırım’ın yanı sıra Ukrayna’nın Donbas bölgesinden de çıkmayı reddediyor.

Kremlin, anlaşma sonucunda Batı’nın uyguladığı yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor.

Ukrayna’nın NATO’ya girmemesi ve ittifakın Rusya için tehdit oluşturmaması da Moskova’nın öncelikleri arasında.

Heyetlere Kimler Başkanlık Edecek?

Rusya heyeti, İstanbul’a Pazar akşamı giderken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in müşaviri Vladimir Medinskiy başkanlığında bulunacak.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İstanbul’daki görüşme için koşulsuz ateşkes, savaş esirlerinin takası ve kaçırılan çocukların iadesi gibi konuları öncelikler olarak belirledi.

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, heyeti başkanlık edecek.

  • Ukrayna’nın yeni savunma bakanı Rüstem Umerov kimdir, Türkiye ile ilişkileri hakkında neler biliniyor?

Zelenskiy, liderlerin en önemli konuları çözebileceğini belirtirken, Rusya Devlet Başkanı Putin’le görüşmek istediğini açıkladı.

Zelenskiy, Mayıs ayında yapılacak görüşme için Putin’i İstanbul’da bekleyeceğini söylemişti.

Putin, beklenen görüşmeye katılmayarak düşük düzeyde bir heyet göndermişti.

Görüşmede ateşkese ilişkin ilerleme kaydedilememiş ancak esir takasında anlaşmaya varılmış ve iki taraf arasında 1000 kişilik bir takas gerçekleşmişti.

Geçen hafta Rusya ve Ukrayna’da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, taraflar arasında müzakere edebilmeleri için İstanbul’un uygun bir yer olduğunu belirtti.

Rusya, Ukrayna Topraklarının Yüzde 20’sini İşgal Ediyor

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal emri ile başlayan savaş, halen devam ediyor ve Rusya Ukrayna’nın yaklaşık yüzde 20’sini işgal etmiş durumda.

Related Posts

Son dakika… Ukrayna’dan Rusya’ya yeni saldırı: Kırım’ın can damarı olan köprü sular altında kaldı

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Rusya ile Kırım Yarımadası’nı birbirine bağlayan köprüye saldırdığını bildirdi. SBU’nun Telegram kanalında yapılan resmi açıklamada, “Ukrayna Güvenlik Servisi, yeni ve benzersiz bir özel operasyonla Kırım Köprüsü’nü üçüncü kez vurdu; bu kez sular altında!” ifadelerine yer verildi.

Bill Gates’in milyarları Afrika’ya gidecek

Microsoft’un kurucu ortağı milyarder iş insanı Bill Gates, bağışladığı servetinin “büyük” kısmının, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için gelecek 20 yıl içinde Afrika’ya harcanacağını açıkladı. Bill Gates’in bağışladığı servetinin “çoğu” Afrika …

Trump: ABD ordusu “daha önce görülmemiş düzeyde” silah stokluyor

Trump: ABD ordusu “daha önce görülmemiş düzeyde” silah stokluyor

Adana’da milyonlarca makaron ele geçirildi: 2 gözaltı

Adana’da 11 milyon 687 bin 500 kaçak makaron (filtreli sigara kağıdı) ele geçirildi, gözaltına alınan 2 şüpheli tutuklandı.

Kulis: AKP koridorlarında bir saflaşma söz konusu, Nihat Zeybekci kabineye dönebilir

Kulis: AKP koridorlarında bir saflaşma söz konusu, Nihat Zeybekci kabineye dönebilir

İbrahim Kalın, Hayye ile görüştü

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Halil Hayye ile önceki gün akşam saatlerinde telefonda görüştü.