EBRU SUNGUR / Kocaeli – Bu süreçte diğer işletmeler, POSCO ASSAN’ın da ithalatçı olduğunu dile getirmişlerdi. POSCO ASSAN’ın nihai ürününü değil, üretiminde kullandığı sıcak haddelenmiş yassı çeliği Posco’nun diğer ülkelerdeki tesislerinden ithal ettiğini belirten Kayabaşı, “Şimdi Çolakoğlu Metalurji, bizim hammaddemiz olan bu ürünü üretmek için çalışmalar yapıyor. Üretebilirlerse bir kısmını onlardan alacağız” dedi.
‘Üretmesek fiyat artar’
Haluk Kayabaşı, “Bugün Çinli ve Endonezyalı üreticiler hammadde olarak kullanılan sıcak haddelenmiş paslanmaz çeliği bize 2 bin doların üzerinde fiyatlarla teklif edip satıyorlar, bu rakam ton başına 1850 dolar olan nihai üründen daha fazla. Biz POSCO ASSAN TST’yi kurmasaydık bu üreticiler Türkiye’ye çok daha yüksek fiyatlardan satış yapacaklardı” dedi.
‘Yüzde 70’i vergisiz’
Türkiye’nin paslanmaz çelikte halen yüzde 12’lik gümrük vergisi uyguladığını belirten Haluk Kayabaşı, şöyle konuştu: “Bu koruma önlemi ithal edilen tüm ürünlere uygulanmıyor. Halen toplam ithalatın yaklaşık yüzde 70’i sıfır gümrük vergisiyle Türkiye’ye giriyor. Paslanmaz çelikte koruma önlemlerine karşı çıkan beyaz eşya ve paslanmaz çelikten mutfak eşyası üreticileri bile yüzde 28.2 ile yüzde 31.4 arasında gümrük vergileriyle korunuyor.”
Uzakdoğu’nun hammaddesi AB’de ‘karbona’ takılır
Avrupa Birliği’nin ‘Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nı çelik sektörü için 2026’dan itibaren devreye alacağını vurgulayan Kayabaşı, şunları söyledi:
“Sistem AB sınırları dahilinde ticari malların üretimi esnasında oluşan karbon maliyetine eşdeğer maliyetin, AB ülkelerine ithal edilen mallara uygulanmasını öngörüyor. Uzakdoğu’dan alınan hammaddelerden üretilecek ürünlerin AB ülkelerine ihracı bu sistem nedeniyle mümkün olmayacak. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması demir-çelik ile başlayıp otomotiv, beyaz eşya, mutfak ve ev gereçleri sektörlerini de kapsayacak şekilde genişleyecek. Bu nedenle Türk firmaların AB’ye ihracat yapabilmeleri için bu normlara uyması şart. POSCO Grubu ve POSCO ASSAN TST tesisi bu normlara uyum sağlama konusunda birçok rakibinin ilerisinde.”