Kredi çekecekler ve mevduat yatırımcılarının gözü TCMB’de: Faizler ne zaman düşer?

Mayıs Ayı Enflasyon Rakamları ve Merkez Bankası Faiz Kararı

Milliyet.com.tr/ Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından Merkez Bankası’nın faiz kararı merakla bekleniyor. Mayıs ayında aylık bazda enflasyon yüzde 1.53 olarak gerçekleşirken, yıllık bazda enflasyon yüzde 35,41 seviyesine geriledi.

Mayıs Ayında Aylık Enflasyonda Sürpriz!

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne göre, mayıs ayında aylık enflasyonun yüzde 2.10 olması beklenirken, Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’nde ise aylık enflasyonun yüzde 2.36 olması bekleniyordu. Ancak enflasyon rakamı beklentilerin altında gerçekleşti.

Borsada Enflasyon Etkisi

Bu durumun etkisiyle Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi önemli bir yükseliş yakalayarak 9 bin 450 puan seviyesinin üzerine çıktı. Endeks hafta başında 9 bin puanın altına gerilemişti.

ABD’li Bankadan Faiz Tahmini

ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley’den son günlerde önemli bir faiz tahmini geldi. Banka, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan 19 Haziran’da faiz indirimi beklenmediğini açıkladı.

‘Enflasyonist Baskı Azalıyor’

Enflasyondaki düşüş trendinin devam etmesi yabancı yatırımcılar için önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamı, piyasa beklentilerinin altında geldi. Bununla birlikte, enflasyonist baskının azalmakta olduğu ifade ediliyor.

19 Haziran’da Faiz İndirimi Mümkün Mü?

Düşük enflasyon rakamları, sanayi büyümesindeki negatiflik ve düşük kapasite kullanım oranları TCMB’nin acilen faizleri düşürmesi gerektiğini gösteriyor. Bu nedenle, Merkez Bankası’nın erken bir tarihte toplanarak faiz indirimi yapması bekleniyor.

TCMB’nin enflasyon, büyüme ve kapasite kullanım oranlarını değerlendirmesinin ardından faiz indirimine gitmesi gerektiği düşünülüyor. Bu durum, piyasalarda faiz indirimi beklentilerinin artmasına neden olabilir.

Faiz İndirimlerinin Etkileri

Faiz indirimi kararı sonrasında borsada finansman maliyetlerinin düşebileceği ve yükseliş trendinin devam edebileceği düşünülüyor. Ancak, dövizdeki hareketlilik ve yabancı yatırımcıların tutumu da dikkate alınmalıdır.

Kredi ve mevduat faizlerindeki düşüş, TCMB politikalarının yanı sıra piyasadaki talep ve arz durumuyla da yakından ilişkilidir. Banka ve diğer finansal kurumların faiz politikaları, kredi ve mevduat faizlerindeki değişimleri etkileyebilir.

Related Posts

Euro Bölgesi’nde enflasyon yükseldi

Euro Bölgesi’nde enflasyon yükseldi

Vergi denetimlerinde e-İnceleme Sistemi uygulanmaya başlandı

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığını bildirdi.

Motorine zam geldi mi?

İran-İsrail gerilimi ile dalgalanan petrol fiyatları akaryakıta da tabelayı etkiledi. Geçtiğimiz gece benzin fiyatına 2 lira 63 kuruş, motorin fiyatına ise 4 lira 03 kuruş indirim gelmiş ardından da motorine yeniden zam geldi ve yine 50 TL’nin …

Altın haftaya düşüşle başladı

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı, haftanın ilk işlem gününü değer kaybıyla tamamladı. Gün içinde en düşük 4 milyon 166 bin lira, en yüksek 4 milyon 248 bin lira seviyelerini …

TÜİK açıkladı: Emeklinin Temmuz zammı hesaplandı

Milyonlarca emekli 3 Temmuz’da açıklanacak 6 aylık enflasyon verileri ve maaşına yapılacak zammma odaklandı. Açlık sınırının altında kalan maaşı ile geçinme mücadelesi veren emekliler ile memur maaşlarına gelecek olan zam oranı da yavaş yavaş …

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Dış ticaret açığı mayısta arttı