İnşaat seramikleri sektörünün ihracata katkısı arttı

2024 yılında 20 sanayi kolu içinde en yüksek ihracat katkı oranının 12,89 puan ile inşaat seramikleri sektöründe gerçekleştiği duyuruldu. Sektörün bu başarısında ithalattaki gerilemenin etkili olduğu, net ihracat katkısının, 2023 yılındaki 842 milyon dolardan 2024 yılında 860 milyon dolara yükseldiği vurgulandı. Mobilya sektörünün 5,37 puan ve giyim eşyaları sektörünün 3,92 puan ile diğer yüksek katkı oranına sahip sektörler olduğu duyuruldu.

Bu arada 2024 yılında seramik sektöründe birim fiyatların da düşüş gösterdiği belirtildi. Seramik sağlık gereçleri ihracat birim fiyatının ortalama 2,00 dolar/kg’ye, seramik kaplama malzemeleri ihracat birim fiyatının ise 38 cent/kg’ye gerilediği açıklandı.

Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeki İlter Yurtbay, endeksle ilgili yaptığı açıklamada, “2024 yılında küresel pazarlarda yaşanan tüm zorluklara rağmen sektörümüz, 20 sanayi kolu arasında en yüksek ihracat katkı oranını elde ederek önemli bir başarıya imza attı. Net ihracat katkımızın 860 milyon dolara yükselmesi, sektörümüzün uluslararası rekabetteki gücünü ve sürdürülebilir büyüme potansiyelini açıkça ortaya koymaktadır. Önümüzdeki dönemde de katma değerli üretim ve ihracat odaklı büyüme stratejimizi kararlılıkla sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Altın haftaya düşüşle başladı

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı, haftanın ilk işlem gününü değer kaybıyla tamamladı. Gün içinde en düşük 4 milyon 166 bin lira, en yüksek 4 milyon 248 bin lira seviyelerini …

TÜİK açıkladı: Emeklinin Temmuz zammı hesaplandı

Milyonlarca emekli 3 Temmuz’da açıklanacak 6 aylık enflasyon verileri ve maaşına yapılacak zammma odaklandı. Açlık sınırının altında kalan maaşı ile geçinme mücadelesi veren emekliler ile memur maaşlarına gelecek olan zam oranı da yavaş yavaş …

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Yoksa Çin’in BYD’si sıkıntıda mı?

Yıllardır Çin’in en büyük otomobil üreticisinin büyümesi neredeyse durdurulamazdı. BYD, 2024’te 4,27 milyondan fazla araç satarak, önemli yıllık büyümeyle dünyanın altıncı büyük otomobil üreticisi oldu. Ancak 2025’e kadar 5,5 milyon araçlık iddialı …

Ekonomik kriz derinleşti, dijital mecralarda organ satış ilanları çoğaldı

“Sadece borçlarım bitsin, eşime ve çocuklarıma yük olmayayım istiyorum”

Savunmanın devleri insansız helikopter için çalışıyor

İnsansız sistemlerin yakaladığı başarı ve sahada sağladığı avantajlar, sivil ve askeri havacılık görevleri için yaygın olarak kullanılan helikopterlerin de insansızlaştırılmasına yönelik çabaları artırıyor.