Geçim krizi derinleşiyor: Açlık ve yoksulluk sınırı arasındaki fark giderek büyüyor!

TÜRK-İŞ Açlık ve Yoksulluk Sınırı Verileri Yükselişte

TÜRK-İŞ’in nisan ayı verilerine göre açlık ve yoksulluk sınırında artış devam ediyor. Açlık sınırı 24.035 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 78.291 TL’ye çıktı. Bir önceki ayda bu değerler sırasıyla 23.615 TL ve 76.922 TL olarak belirlenmişti.

TÜRK-İŞ’in Açıklamasına Göre:

“TÜRK-İŞ Konfederasyonu tarafından, çalışanların yaşam koşullarını ve ailelerin temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her ay düzenli olarak yapılan araştırmanın sonuçlarına göre;

  • Ankara’da dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 24.035 TL,
  • Gıda harcamaları ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi diğer zorunlu ihtiyaçlar için aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 78.291 TL olarak belirlendi.
  • Bekâr bir işçinin yaşam maliyeti ise aylık 31.142 TL’ye yükseldi.

TÜRK-İŞ verilerine göre, Nisan 2025 itibariyle ‘mutfak enflasyonu’ şu şekilde değişti:

  • Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre %1,78 oranında gerçekleşti.
  • On iki aylık değişim oranı %35,60 olarak kaydedildi.
  • Yıllık ortalama artış ise %51,58 olarak gerçekleşti.

Çalışanların harcamalarının büyük bir kısmını oluşturan gıda fiyatlarındaki artışlar nedeniyle yaşam koşulları her geçen gün zorlaşıyor. TÜRK-İŞ hesaplamalarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için aylık gıda harcaması son bir ayda 420 TL arttı. Bu artışlar yılın ilk yarısına gelmeden ailelerin mutfak harcamalarına 1904 TL ek yük getirdi. Yoksulluğun azaltılması için ücret gelirlerinin sadece enflasyona endeksli olmayacak şekilde arttırılması gerekmektedir.

TÜRK-İŞ tarafından hesaplanan açlık ve yoksulluk sınırları ücret miktarı değildir. Bu rakamlar, bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli aylık geliri ifade eder. Ancak ülkemizde genellikle bir kişinin çalıştığı ve aile gelirinin sınırlı olduğu göz önüne alındığında, asgari ücretle geçimin zor olduğu ortaya çıkmaktadır.

Related Posts

Bakan Kurum’dan Kanal İstanbul sorusuna cevap

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “Kanal İstanbul ile ilgili bir konu şu anda gündemimizde yok” dedi. Bakan Kurum ayrıca “Kanal İstanbul üzerinden polemik yaratmak, konuyu başka alanlara çekmek çabası milletimiz nezdinde karşılıksız kalacaktır.” diye ekledi.

Altın yatırımcısına ‘Cuma günü’ uyarısı: Her şey değişebilir

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, cuma günü açıklanacak verilerin piyasalarda dengelerin değişmesine neden olabileceğini belirterek yatırımcıları uyardı. Memiş, piyasaların haftanın son işlem gününe kadar sakin bir seyir izlemesini beklediğini ifade etti.

‘Nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde fiyat azalışı görüldü’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde fiyat azalışı görüldüğünü belirtti.

Türk elektronik sektörü “ticaret savaşından” güçlenerek çıkabilir

Türk elektronik sektörü, “ticaret savaşları” olarak nitelendirilen ve dünyada gümrük vergisi düzenlemelerinin, alternatif tedarik ve pazar arayışlarının artmasına yol açan dönemde önemli bir potansiyele sahip bulunuyor.

TCMB’den zorunlu karşılıklarla ilgili düzenleme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası zorunlu karşılıklara tesis edilen faiz hesaplamasında değişikliğe gitti.

Doğalgazda yeni zam bekleniyor

5 Nisan’da elektrik tarifelerinde yüzde 25 fiyat artışına gidilirken, doğalgazdaki yüzde 20 ile 24.2 oranındaki zamlar ise sanayi tipi aboneler ve elektrik üretim santralleri ile sınırlı tutulmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir