Gazze’de rehine takasında üçüncü tur: İsrail, 110 Filistinli tutukluyu serbest bırakacak

İsrail ile Hamas Arasındaki Ateşkes Anlaşması Kapsamında Üçüncü Rehine Takası Gerçekleşiyor

İsrail ile Hamas arasında 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasının ilk aşaması çerçevesinde üçüncü rehine takası bugün gerçekleşecek. İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, Gazze Şeridi’ndeki ateşkes anlaşması kapsamında Hamas’ın 5 Taylandlı ve 3 İsrailli rehineyi serbest bırakacağı duyuruldu.

İsrail Rehinelerinin İsimleri Açıklandı

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları da, ateşkes ve rehine takası anlaşması kapsamında bugün serbest bırakılması beklenen 3 İsrailli rehinenin adını açıkladı. Açıklamada, “Kassam Tugayları, Aksa Tufanı rehine takası anlaşması kapsamında perşembe günü Arbel Yehud, Agam Berger ve Gadi Moses isimli Siyonist (İsrailli) rehineleri serbest bırakma kararı aldı” ifadeleri kullanıldı.

110 Filistinli Tutuklu Serbest Bırakılacak: 30’u Çocuk

Ayrıca Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail hapishanelerinden 110 Filistinlinin yarın serbest bırakılacağı duyuruldu. Açıklamaya göre, yarın serbest bırakılacak Filistinlilerden 30’u çocuk, 32’si müebbet, 48’i ise ağır hapis cezalarına çarptırılmış tutuklulardan oluşuyor. Filistinli tutuklulardan müebbet hapis cezasına çarptırılan 17 kişi ile ağır hapis cezası almış 3 kişinin Filistin dışına gönderileceği aktarıldı.

Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşması kapsamında Hamas ile İsrail arasındaki takasın ikinci turunda Arbel Yehud isimli esirin serbest bırakılmaması krize neden olmuştu. Arabulucuların (ABD, Katar ve Mısır) çabalarıyla taraflar yarın ek bir esir takası turu yapılması konusunda mutabakata varmıştı.

İsrail Ordusu Ateşkesi İhlal Ettiğini Bildirdi

Öte yandan İsrail ordusu son saatlerde Gazze Şeridi’nin bazı bölgelerinde, kendi güçlerine “tehdit oluşturduğu” iddiasıyla Filistinlilere ve bir araca ateş ederek, Hamas ile varılan ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini kabul etti. Ordunun X platformundan yaptığı açıklamada, konuya ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, ordu güçlerinin son saatlerde Gazze’nin bazı bölgelerinde “ordu güçlerinin üzerlerine doğru ilerleyen ve kendilerine tehdit oluşturan şüphelileri uzaklaştırmak” iddiasıyla aralıklı olarak ateş açtığı ifade edildi. Açıklamada, İsrail ordusuna ait bir insansız hava aracının (İHA) da Gazze’nin orta kesiminden kuzeye doğru giden bir araca, “ateşkes anlaşmasına göre geçişe izin verilmeyen bir bölgeden denetimsiz geçtiği iddiasıyla” ateş açtığı belirtildi.

İsrail ordusu, defalarca yaptığı ihlallere rağmen ateşkes anlaşmasına tam olarak uyduğunu iddia ederek Gazze Şeridi’nde her türlü senaryoya hazır olduğunu aktardı.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Suriye’nin ulusal logosu yenilendi; 14 tüylü ve 3 yıldızlı kanatlı şahin

Suriye’nin ulusal logosu yenilendi; 14 tüylü ve 3 yıldızlı kanatlı şahin

Suriye’nin devlet arması değişti: Çift başlı kartal ve 14 tüy ne anlama geliyor?

Beşşar Esed liderliğindeki Baas yönetiminin 8 Aralık 2024’te devrilmesinin ardından, zalim rejime ait kalıntılar da bir bir silinmeye başladı. Şam’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan medyaya yansıyan bir görselde, devletin resmi armasının değiştirildiği görüldü. Armada kanatlarında 14 tüy bulunan çift başlı kartal üstüne üç yıldız bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan ÖTV zammına ilişkin açıklama

Katıldığı canlı yayında açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ÖTV zammının henüz karara bağlanmadığını ve yarınki enflasyon rakamlarının ardından değerlendirileceğini söyledi.

İstanbul’u birbirine katan suç makineleri yakalandı

İstanbul’da gündüzleri evlere girerek hırsızlık yapan iki kadın yakalandı. Şüphelilerden birinin 170, diğerinin ise 14 suç kaydı olduğu öğrenildi.

Çin’i sel vurdu: 18 bin kişi tahliye edildi

Çin’in Xianfeng kentinde meydana gelen sel sonucu yerleşim yerleri sular altında kaldı, 18 bin kişi evlerinden tahliye edildi. Henan eyaletinde ise sel nedeniyle 3 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi kayboldu.

Evleneli 2 ay olmuştu: Aldatma kavgasında kocasının yumruk attığı kadın öldü

Küçükçekmece’de tartıştığı eşine yumruk atan Nazım Özayyıldız, eşinin başını mermere çarpması sonucu ölümüne neden oldu.