Ev sahipleri, kiracılar ve emlakçılar artık e-Devlet’ten yapacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kira Sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı Üzerinden Yapılmasına Yönelik Çalışmaları Hızlandırıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik çalışmaların Kasım 2024’te başladığını duyurdu.

Şu anda, taşınmaz sahipleri gerçek kişiler tarafından e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünden hazırlanan sözleşmeler kiracılar tarafından onaylanabiliyor. Bu hizmet aracılığıyla oluşturulan kira sözleşmeleri için zaman damgalı “barkodlu belge” oluşturularak, e-Devlet Kapısı üzerinden belge doğrulama işlemi gerçekleştirilebiliyor.

”Emlak Danışmanları Mesleğini Resmi Olarak İcra Edecek”

Çalışmanın ikinci aşamasında ise e-Devlet’ten kira sözleşmesi hizmeti bugün itibarıyla emlakçılar için de hizmete açıldı.

TEDB Başkanı Hakan Akçam, kiracı ile ev sahibinin e-Devlet ortamında kira kontratını imzalayabildiğini ancak emlak danışmanlarının bu sürece dahil olmadığını belirtti.

Bugünden itibaren uygulamanın emlakçılar için de geçerli olduğunu duyuran Akçam, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanlarına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek. Kira kontratı oluşturan emlak danışmanı, barkodlu belge çıkarabilecek. Dolayısıyla, emlak danışmanları mülk sahipleri ile kiracıları bir araya getirerek mesleğini resmi olarak icra edecek” şeklinde açıklamada bulundu.

”Kira Kontratlarının e-Devlet Üzerinden Yapılma Zorunluluğu Getirilmeli”

Akçam, sistemin elektronik ortama taşınacağını belirterek, kira artış oranı, kiracının güvenirliği ve meskende kaç yıldır oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından tespit edilebileceğini vurguladı.

Sistemle ilgili güncelleme ve düzenlemelerin devam ettiğini belirten Akçam, Borçlar Kanunu’na göre kira kontratında kefilin ıslak imzasının bulunması gerektiğini ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılması zorunluluğu getirilmesi durumunda, ev sahibi ile kiracı arasındaki problemlerin çözülebileceğine dikkat çeken Akçam, böylece dolandırıcılık olaylarının da önlenebileceğini belirtti.

Related Posts

Konut kredisi oranları yükseldi: Hangi banka daha avantajlı?

Konut kredisi faiz oranlarında yükseliş devam ediyor. Geçen hafta %2,79 olan en düşük konut kredisi oranı, bu hafta %3,09’a kadar yükseldi. TCMB’nin uyguladığı sıkı para politikası ile birlikte konut kredilerinin de maliyeti arttı.

OpenAI’dan dudak uçuklatan satın alma: Akıllı telefonlara rakip cihaz geliyor

OpenAI, Apple’ın efsanevi tasarımcısı Jony Ive’ın donanım girişimi io’yu 6,4 milyar dolara satın alıyor. ChatGPT üreticisi şirket, bu adımla akıllı telefonun yerini alabilecek yeni nesil yapay zeka cihazları geliştirmeyi amaçlıyor.

İngiltere’de yıllık enflasyon yüzde 3,5 oldu

İngiltere’de yıllık enflasyon nisanda yüzde 3,5’e yükselerek Şubat 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

‘Girit’ mirasını Gemlik’e taşıdı

Global havayolu şirketinde 15 yıl yöneticilik yaptıktan sonra Girit’ten mübadele ile gelen atalarının yolundan gitmeye karar veren kadın girişimci Pelin Canbay, Gemlik’te ‘Oli Vogue’ markasını kurdu.

Bitcoin, 107 bin dolara ulaştı: BTC ne kadar olacak?

Bitcoin (BTC), 20 Mayıs’ta gün içi sert bir yükseliş sergileyerek kısa süreliğine 107 bin 87 dolara kadar çıktıktan sonra, 106 bin 766 dolardan işlem görmeye başladı. 5 dakikalık mum grafiğinde görülen fiyat hareketi, günün erken saatlerinde yatay seyir ve küçük düşüşlerin ardından güçlü bir yükselişi ortaya koydu.

Kredi kartı ve nakit avanslarda yeni adım: ‘Bıçak kemiğe dayanmış durumda’

Ekonomi yönetimi, kredi kartları ve tüketici finansmanında yeni düzenlemeler hazırlıyor. Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, bu adımların dar gelirli kesime esneklik getireceğini belirtiyor. Gelişmeler önümüzdeki dönemde netleşecek.