Çöpüne göre vergi sistemi getirildi! 2026’tan itibaren başlayacak

Fransa’da 2026’dan itibaren haneler, çöpler için vergiyi eskisi gibi ödemeyecek. Şu anda emlak vergisine ek olarak kira değerine göre hesaplanan çöp vergisi (TEOM), tarihe karışıyor. Yerine, üretilen çöp miktarına dayalı yeni bir sistem getiriliyor.

Yeni sistemde her faturada, toplama ve işleme maliyetleri için sabit bir kısım bulunacak. Geri kalan ödeme ise hane halkının ürettiği çöpün ağırlığına, hacmine ya da çöp kutusunun kaç kez boşaltıldığına göre değişecek. Böylece geri dönüşümü artıran ve çöplerini azaltan aileler daha az ödeyecek.

YETKİ BELEDİYELERE VERİLECEK

Artı33’de yer alan habere göre, sistemin uygulanması, çöp toplama ve işleme yetkisine sahip belediyeler ile yerel birliklerin kararına bağlı olacak. Belediyelerin, bir sonraki yıl için kararı en geç 15 Ekim’e kadar oylaması gerekecek. Ayrıca, sistem önce kısmi olarak 5 ila 7 yıl denenebilecek ve ardından tüm bölgeye yayılabilecek.

ÜÇ YÖNTEM SUNULDU

Yeni yasayla belediyelere üç farklı faturalama modeli sunuldu:

– Çöp kutusunun boşaltılma sayısına göre,

– Toplanan çöpün ağırlığına göre,

– Kullanılan konteynerin hacmine göre

TÜRKİYE’DE SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Türkiye’de belediyelerin çöp toplama ve bertaraf hizmetleri için uyguladığı verginin resmî adı Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV). 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’na dayanan bu vergi, konut, işyeri ve bina kullanıcıları tarafından ödeniyor.

NASIL TAHSİL EDİLİYOR?

Konutlarda: ÇTV, doğrudan su faturaları üzerinden tahsil ediliyor.

İşyerlerinde: Ödeme tutarı, işletmenin büyüklüğü ve faaliyet alanına göre belediyeler tarafından belirleniyor.

Vergiden elde edilen gelir, belediyelerin çöp toplama, taşıma ve bertaraf hizmetlerinin finansmanında kullanılıyor.

MAYIS VE KASIM AYLARINDA ALINIYOR

ÇTV, genellikle yılda iki taksit halinde (Mayıs ve Kasım aylarında) ödeniyor. Ancak, konutlarda su faturaları üzerinden aylık olarak da tahsil edilebiliyor.

 

Related Posts

El Salvador’da 6,0 büyüklüğünde deprem

El Salvador’un Acajutla şehri açıklarında 6,0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

CHP’li Başarır: Sizden olana soruşturma yok, krediler sel gibi!

Başarır, “AKP’ye geçen belediyeye 2 günde, İller Bankası’ndan 860 milyon kredi yağdırdınız!” dedi.

Bakan Fidan İİT olağanüstü toplantısına başkanlık edecek

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 21. Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı 25 Ağustos’ta Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenecek.

Hayvan Hakları Savunucularından Valilik önünde protesto

İstanbul Valiliği’nin sahipsiz hayvanların toplanmasına ilişkin yayınladığı genelge, hayvan hakları savunucuları tarafından protesto edildi. “Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi”nin çağrısıyla Valilik binası önünde bir araya gelen aktivistler, uygulamayı ve mevcut yasal düzenlemeleri eleştiren bir basın açıklaması yaptı.

Memurlardan yeni hamle geldi

Kamu İşveren Heyeti, 8. Dönem Toplu Sözleşme çerçevesinde Kamu Görevlileri Hakem Heyeti’ne başvurusunu yaptı.

Sefer Karaahmetoğlu Beyoğlu Belediye Başkanı seçildi

Beyoğlu Belediye Başkan Vekilliğine dördüncü turda 16 oy alan CHP’nin adayı Sefer Karaahmetoğlu seçildi.