ChatGPT için tehlike çanları: Yapay zekada taşlar yerinden oynuyor

OpenAI, Büyük Dil Modelleri (LLM) Alanında Liderliğini Sürdürüyor

OpenAI, uzun süredir büyük dil modelleri (LLM) alanında lider konumunu koruyor ve geliştiriciler arasında halen popülerliğini sürdürüyor. Ancak son araştırmalar, pazar dinamiklerinin değişmekte olduğunu ve geliştirici sadakatinin sorgulanabileceğini gösteriyor.

Vercel tarafından düzenlenen ankete göre, katılımcıların %87’si OpenAI modellerini tercih ederken, %83’ü çıkarım API’lerinden yararlanıyor. Ancak geliştiriciler artık ortalama olarak iki farklı sağlayıcı kullanıyor. %60’ı son altı ay içinde tedarikçilerini değiştirdiğini belirtirken, sağlayıcı sadakatinin zayıflamaya başladığı görülüyor.

Pazarın Yeni Oyuncuları ve Dikkat Çeken Trendler

DeepSeek, işletmelerin %29’u tarafından tercih edilirken, Microsoft’un LLM çözümleri %10’luk bir kullanım oranına sahip. Microsoft’a olan ilginin sınırlı olması dikkat çekiyor.

Yapay zeka teknolojileri, çalışma modellerinde önemli bir değişim sağlıyor. Ekip üyelerinin fikirlerini bağımsızca geliştirmesi ve test etmesine olanak tanıyan araçlar, geliştiricilerle tasarımcılar arasında daha esnek bir iş birliği sağlıyor. Bu dönüşümü AKQA CTO’su Nicolas Le Pallec şu şekilde ifade ediyor: “Artık herkes yaratıcı akışta UX, UI ve kodu birleştirebiliyor.

Yapay zeka teknolojilerinin ilerlemesiyle, geliştiriciler ekip yapıları yerine kullandıkları araçlara odaklanıyor. Anket katılımcılarının %45’i özel bir yapay zeka ekibine sahip olmadığını, %57’si ise belirli bir liderlik yapılanmasının olmadığını belirtiyor. Yapay zeka ile başarıya ulaşmanın doğru araç ve önceliklere dayandığına vurgu yapılıyor.

Öncelik: Yapay Zeka Özellikleri ve Maliyet Kontrolü

Müşteri odaklı uygulamalarda yapay zeka özelliklerinin varlığı birincil öncelik haline gelirken, geleneksel destek sohbet robotlarının kullanım oranı %39’da kalıyor. Web sitesi kişiselleştirme oranı ise %27 ile yeniliklere açık bir alan olarak dikkat çekiyor.

Geliştiricilerin maliyet kontrolüne verdiği önem öne çıkıyor. Geliştiricilerin %70’inden fazlası modellerini manuel olarak test ederken, çoğunluğu aylık 1000 dolardan az bütçeyle çalışıyor. Bu da sınırlı kaynaklarla bile büyük başarılar elde edilebileceğini gösteriyor. Ancak yalnızca %14’ü modellerini eğitmeyi tercih ederken, %60’ı alma-artırılmış üretim (RAG) ve vektör veritabanı yöntemlerini kullanıyor.

Geliştiriciler arasında yapay zekanın “aşırı abartılmış” olarak değerlendirildiği görülse de, yapay zekanın sektörü dönüştürme potansiyeli hala yüksek bir umut kaynağı olarak görülüyor. Hız, doğruluk ve uyarlanabilirlik gibi özellikler, ölçekten daha önemli bir yere sahip. Geleceğe yönelik çözümler üreten modeller tercih ediliyor.

Related Posts

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı ocak-haziran döneminde yüzde 5,1 arttı

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satışları, ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artarak 607 bin 379 oldu.

3D yazıcı ile üretildi, milyonlarca insanın hayatını değiştirebilir

Bilim insanları milyonlarca insanın hayatını etkileyebilecek bir buluşa imza attı. 3D yazıcılar ile ürettikleri pankreas hücre kümleri diyabet tedavisinde çığır açabilir.

Microsoft, Xbox tarafında toplu işten çıkarmalara hazırlanıyor

Microsoft’un yeniden yapılanma süreci, özellikle Xbox ekibini sert bir şekilde vuracak gibi görünüyor. İşten çıkarmaların çoğunun Avrupa bölgesinde olacağı tahmin ediliyor.

ABD her yıl askeri teknolojiye 997 milyar dolar harcıyor: 8’i sanki bilimkurgudan fırlamış

Dünyanın en büyük savunma bütçesine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, askeri teknolojilere her yıl yaklaşık 1 trilyon dolar harcıyor. Bu dev bütçeyle geliştirilen bazı sistemler ise gerçeklikten çok bilimkurgu filmlerini andırıyor.

Türkiye PGA Championship’in kazananı belli oldu

Antalya’da Türkiye Profesyonel Golf Birliği Derneği tarafından gerçekleştirilen Türkiye PGA Championship Golf Turnuvası’nın şampiyonu Ulaş Karataş oldu.

Neuralink’in yeni çipi ‘insanüstü yetenekler’ sağlayabilir

Elon Musk’ın şirketi Neuralink, maymunlarda başarıyla test ettiği yeni beyin implantı Neuralink Blindsight ile sadece görme yetisini geri kazandırmayı değil, aynı zamanda kızılötesi görüş gibi “insanüstü yetenekler” sağlamayı hedefliyor.