Geçtiğimiz gün Tokat’a ziyarete giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada çiftçilerle bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı sırasında konunun bala gelmesi üzerine her akşam tükettiği şifa reçetesini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, her akşam yatarken manda yoğurdu, Medine hurması, kestane balı ve yulaf ezmesi karışımı tükettiğini söyledi. Akabinde Cumhurbaşkanı’nın şifa reçetesi olan manda yoğurdu, Medine hurması, kestane balı ve yulaf ezmesi karışımı, günün en çok konuşulan ve araştırılan konuları arasında yerini aldı. Peki kestane balı, Medine hurması, manda yoğurdu ve yulaf ezmesi karışımının faydaları nelerdir? İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın reçetesinde bulunan karışımın faydaları ve hazırlanışı… Uzmanlar, özellikle anzer balı, çam, çiçek ve kestane balı gibi doğal olarak üretilen ve içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmayan balların tüketilmesini öneriyor. Özel tatlandırıcıların ve çeşitli kimyasalların eklendiği ballar, şifa kaynağı olmaktan çok uzak olduğu biliniyor. Üstelik bu ballar, birçok farklı sağlık problemine de neden olabiliyor. Bu nedenle balın iyisini bulmak önem arz ediyor. Şifa kaynağı olan bal; çiçek balı, çam balı ve kestane balı gibi türüne göre farklı etkilere sahip. Örneğin; kestane balı astım ve akciğer gibi solunum yolu problemlerine iyi geliyor. Kalsiyum ve demir açısından çok daha zengin olan çiçek balı ise bu tür sorunların tedavisi için kullanılabiliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ıın yulaf ezmesi, hurma ve bal karışımından oluşan reçetesinin kalsiyum kaynağı ise manda yoğurdu oluyor. Zonguldak’ın yöresel ürünü olan manda yoğurdu, içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunan protein kaynağı olan manda sütünden yapılıyor. B12, demir, kalsiyum, fosfor, protein bakımından çok zengin bir besin olan nanda yoğurdu, yetiştiriciliği az olması nedeniyle fazla bulunamayan bir yoğurt türüdür. Kırmızı et tüketmeyen insanlar için oldukça besleyici bir alternatif olan manda yoğurdunun yüzde 60’ında kalsiyum, yüzde 40’ında ise protein ve çok düşük kolesterol bulunuyor. Laktoz oranı oldukça düşük olduğundan laktoz alerjisi olan yetişkin ve çocuklar da rahatlıkla tüketebiliyor.
Yüzyıllardır şifa kaynağı olarak görülen hurma, Ramazan ayının da olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Hemen hemen her sofrada yerini alan hurmanın yüzlerce çeşidi bulunuyor. İran hurması, Kudüs hurması, Medine hurması ve Acve hurması ise en çok tercih edilen hurmalar arasında yer alıyor. NOT: Hurmada potasyum ve fosfor bulunduğundan hemodiyalize giren hastaların hurma tüketmesi sakıncalı bulunur. Metabolik sendrom veya diyabet gibi kronik bir rahatsızlığınız yoksa günde 2-3 adet tüketebilirsiniz. Eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa doktora danışarak tüketmenizi tavsiye ederiz.
Yulaf ezmesi, yüksek lif oranı ve tok tutma özelliği sayesinde diyet yapanların ilk tercihler arasında yer alıyor. Ancak içine eklediğiniz malzemeler, kalorisini ve besin değerlerini etkileyeceğinden yulaf ezmesi, kilo aldıran bir besine dönüşebiliyor. Bu nedenle ne kadar kilo almak istediğinizi belirlemeli ve yulaf ezmenizi ona göre şekillendirmelisiniz.
Malzemeler: Yapılışı ve tüketimi:



