BIST’i dünya borsalarındaki yangından kurtaran ne? Ünlü ekonomistten ‘dış güçler’ değerlendirmesi

Küresel Piyasalar Gümrük Vergileri ve Ticaret Savaşlarıyla Sarsılıyor

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın ek gümrük vergilerini açıklamasıyla birlikte küresel piyasalar sallanıyor, Çin’le yaşanan gerilim ise tırmanıyor.

Dünya ekonomisinin krizi, “Türkiye için fırsat olabilir” şeklinde yorumlanırken, ticaret savaşlarındaki gelişmeler yakından takip ediliyor.

Borsa İstanbul’daki düşüş, bu süreçte “pozitif” bir ayrışma sergilerken, İktisatçı Mahfi Eğilmez, son yazısında Trump’ın gümrük vergilerinin dünya borsalarına etkilerini değerlendiriyor.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, “Borsalar Yanıyor” başlıklı yazısında, son zamanlarda dünya genelinde ticaret savaşlarının döviz kurları üzerinden yürütüldüğünü hatırlatıyor ve Trump’ın bu durumu gümrük vergileriyle bir adım ileri taşıdığına vurgu yapıyor.

Özellikle Çin ile rekabetin kızıştığı bir dönemde Trump’ın attığı adımların cevabı merakla beklenirken, Eğilmez, bir sonraki aşamanın “İthalata kotalar konulması ve yasaklamalar” olacağını öngörüyor.

Eğilmez’e göre, “Bütün dünya nefesini tutmuş hangi ülkenin nasıl bir ithalat sınırlaması getireceğini anlamaya çalışıyor.” 2 Nisan’dan bu yana dünya borsalarının önde gelen endekslerinde ve BIST 100 endeksindeki değişimlere de değiniyor.

Eğilmez’in paylaştığı değişim tablosuna göre, dünya borsaları yüzde 11 ile 13 arasında değer kaybederken, en yüksek gümrük vergisi alacak olan Çin’in borsa endeksi Şangay Kompozit Endeksi yüzde 5 değer kaybetti.

İMAMOĞLU DEĞERLENDİRMESİ: DIŞ GÜÇLERDEN ÖNCE İÇ GÜÇLER ÖNEMLİYMİŞ

Mahfi Eğilmez, İstanbul Borsası’ndaki ilginç gelişmelere de dikkat çekerek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun durumuna işaret ediyor.

Eğilmez, İstanbul Borsası’ndaki asıl değer kaybının Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesiyle yaşandığını belirtiyor ve “Diplomanın iptal edilmesinden önceki dönemde BIST 100 Endeksi 10.862 iken, Trump kararları öncesinde yüzde 13,1 oranında değer kaybetti. Trump kararlarının ardından yaşanan kayıp ise oldukça düşük.” diye ekliyor.

Demek ki, dış güçlerden önce iç güçlerin önemi büyük. Hatayı önce kendinde ararsanız ilerleyebilirsiniz ancak sürekli başkalarında ararsanız yol alamazsınız.

Related Posts

Tarımsal destek ödemeleri bugün hesaplara yatırılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 344 milyon 877 bin 943 TL tarımsal destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını açıkladı.

Konkordato artışından bile korkunç: Batıyorlar!

Türkiye ekonomisinde işler giderek kötüleşiyor. Ortaya çıkan veriler durumun vehametini gösteriyor. Son bir yılda konkordato ve iflas sayılarındaki artış, iş dünyasında alarm zillerinin çaldığını gösteriyor. 2025’in ilk yarısında konkordato ilan eden …

Türkiye’nin dev markası iflasa sürükleniyor! 50 ülkeye ihracat yapıyor

1995 yılında Eskişehir’de kurulan ve 50’den fazla ülkeye ihracat yaparak ürünlerini pazarlayan Türkiye’nin dev markası Peyman, ekonomik krizin etkilerinden kurtulamayarak iflas riskiyle karşı karşıya kaldı. 50 bin m2’lik arsasında 31 bin …

TÜPRAG 2 milyar dolarlık yatırımla altın üretimindeki payını yüzde 25’e ulaştırdı

TÜPRAG bünyesinde faaliyet gösteren Efemçukuru Altın Madeni’nde bugüne kadar 165 ton altın üretilirken, ana şirketin yaptığı toplam yatırım ise 2 milyar dolara ulaştı. Efemçukuru Altın Madeni Genel Müdürü Onur Demir, TÜPRAG’un sağladığı 1380 kişilik istihdamın yüzde 80’inin yerel işgücünden oluştuğunu kaydetti. yatırım tutarının 2 milyar dolara ulaştığını dile getiren Demir, 2006’dan bu yana 165 ton altın üretildiğini, Türkiye’deki toplam altın üretiminin yüzde 25’inin TÜPRAG tarafından gerçekleştirildiğini aktardı.

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa güne yükselişle başladı

Euro Bölgesi’nde enflasyon yükseldi

Euro Bölgesi’nde enflasyon yükseldi