Bakanlıktan 2025’te 15 milyon kanser taraması hedefi

Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, ‘1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası’ nedeniyle DHA’ya açıklamada bulundu. Doç. Dr. Demirkol, dünyada ve Türkiye’de en önemli hastalıkların başında kanserin geldiğini söyleyerek,

“Dünyada ölümlerin ikinci nedeni olarak karşımıza kanser çıkıyor. Kansere baktığımız zaman özellikle her iki cinste de akciğer kanseri birinci sırayı alıyor. Özellikle kadınlarda meme kanseri en sık gözüken kanser olarak karşımıza çıkıyor. Artan tütün kullanımı ile beraber akciğer kanserinin tüm dünyada sıklığının arttığını görüyoruz. Ve kanserle ilgili de tabii ki özellikle çevresel faktörlerin çok etkin olduğunu, bir kısım da genetik faktörün etkin olduğunu biliyoruz”

dedi.

‘Erken tanı ile hayat kurtarmaya çalışıyoruz’

Kanserde erken tanının önemine vurgu yapan Doç. Dr. Demirkol,

“Kanser taramalarımız Sağlık Bakanlığı bünyesinde ücretsiz devam ediyor. Toplamda 423 kanser tarama merkezimiz var ki bunların 48’i mobil kanser tarama aracımız; aktif bir şekilde kanseri ücretsiz bir şekilde tarıyoruz. Özellikle rahim ağzı kanserlerini, 30-65 yaş arasında 5 yılda bir HPV DNA bakarak tarıyoruz. Çok önemli ölüm sebeplerinden biri; çünkü rahim ağzı kanserleri. Meme kanseri ile ilgili mamografi çekiyoruz. 40-69 yaş arası tüm kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimini tavsiye ediyoruz. Tüm bu yaş grubunda olan kadınları da mutlaka kanser tarama merkezlerimize ücretsiz tarama yapmak üzere bekliyoruz. Üçüncü olarak taradığımız kanserler de kalın bağırsak kanserleri, kolorektal kanserler. Bu kanserlerle ilgili gaitada gizli kan testi yapıyoruz. Burada da yine 50-70 yaş arası her iki cinste de hem kadınlarda hem erkeklerde yine 2 yılda bir gaitada gizli kan testine bakarak tarama yapıyoruz. Kalın bağırsak kanserlerine karşı vatandaşlarımızın hastalıklarını tespit etmeye çalışıyoruz. Bu 3 kanser türünde erken tanıyla Sağlık Bakanlığı olarak hayat kurtarmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda; erken tanı hayat kurtarıcıdır, herkese hatırlatmak isteriz”

diye konuştu.

‘Kanser taramasını yüzde 30 artırdık’

1 Kasım 2024 tarihinde aile hekimliği ile ilgili ödeme sözleşme yönetmeliğinin devreye girmesiyle özellikle aile hekimlerinin vatandaşları kanser taramasına yönlendirdiğini söyleyen Doç. Dr. Demirkol,

“Böylelikle ciddi sayıda tarama oranlarımız artmış oldu. Son 4 ayda bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 30 civarında kanser taramayı artırmış durumdayız. 2024 yılında 1’inci basamak sağlık hizmetlerinde 4,5 milyon tarama yaptık. 2’nci ve 3’üncü basamağın da sistemimize katkı sağlamasını artırarak 4,5 milyon da orada tarama yapıldı. Toplamda 9 milyondan fazla kanser taramasını Türkiye genelinde 2024 yılında yapmış olduk. Bunların 3 milyon 700 bini mamografiyle, 3,5 milyonunu rahim ağzı kanseri taraması açısından, yaklaşık 2,5 milyonunu da kalın bağırsak kanseri taraması açısından tamamlamış olduk. İnşallah bu sene içerisinde 15 milyon tarama yapmayı hedefliyoruz. Kanser öldürür ama erken tanı çok önemli bir avantaj. Herkesin hassasiyetlerini artırarak çok basit bir tetkikle hem kendilerini hem ailelerini hem çevrelerini çok büyük yıkımlara sebep olabilecek kanserden koruyabilirler. Bu hastalığın aile hekimliklerine gidilerek engellenebileceği avantajını paylaşmak istiyorum”

dedi.

Related Posts

“Ayağımı artık kesin” diyen hasta larva tedavisi ile yürüyerek taburcu oldu

Yıllardır şeker hastalığı nedeniyle ayağındaki kronik yara kapanmayan 59 yaşındaki Aydın Akat, uygulanan larva tedavisiyle yeniden yürüdü.

Kalbinizin gerçek yaşını hesaplayan araç geliştirildi

İngiltere’de bilim insanları, kalbin “işlevsel yaşını” hesaplayabilen yeni bir araç geliştirdi. Bu araç sayesinde bireyler, kalplerinin gerçek yaşına kıyasla ne kadar yaşlandığını öğrenebiliyor. Geliştirilen sistem, kalp hastalıkları riski taşıyan bireylerde erken teşhis ve önlem amacıyla kullanılabilecek.

Vejetaryen beslenmede doğru planlama şart! ‘Yanlış diyet sağlığı tehdit edebilir’

Vejetaryen beslenmenin dikkatli uygulanması gerektiğini belirten uzmanlar, yanlış planlandığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen beslenmenin yanlış planlandığında oluşturabileceği riskleri açıkladı.

Fazla şeker bağışıklığı da çökertiyor

Günümüzde çok fazla hazır gıda dolayısıyla çok fazla şeker tüketiyoruz. Bu durumun
sağlığımız için büyük bir risk olduğunu belirten Prof. Dr. Osman Erk ‘’Kalpten bağırsaklara kadar vücuda tepeden tırnağa zarar veren bu durum bağışıklığı da zayıflatıp, vücudu hastalıklara açık hale getirir” dedi.

Emekli veterinerlerin maaş mağduriyeti: ‘Üvey evlat muamelesi gördük’

Emekli veterinerler mağduriyetlerini Ankara Ulus’tan dile getirdi.

Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, dünyada 3’üncü sıklıkta görülen kolorektal kanser vakalarının bölgede 20’li yaşlara kadar indiğine dikkati çekip, “Tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi durumlar bir anda beliriyorsa ve özellikle 40 yaş üzerindeyseniz; kolorektal kanser ön tanısına sahipsiniz diyebilirim” dedi.