AYM’den gazeteci Yelda Çiçek’e verilen cezada ihlal kararı

Diyarbakır’da belediyelere kayyım atanmasına karşı 21 Ağustos 2019’da düzenlenen protestolara ilişkin haber takibi yaparken gözaltına alınan gazeteci Yelda Çiçek, hakkında “20911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmekten” iddianame hazırlandı.

İddianameyi kabul eden Diyarbakır 4’üncü Asliye Ceza Hakimliği, Yelda Çiçek’e 22 Eylül 2021’de görülen karar duruşmasında 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Hakimlik, kararın hükmünün açıklanmasını ise geriye bırakılmasına karar vererek, cezayı erteledi. Yelda Çiçek’in avukatı karara, itiraz etti. Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi, hükmün geri bırakılmasına yönelik karara yaptığı itirazı reddetti.

‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLDİ’

Yelda Çiçek bunun üzerine avukatı aracılığıyla, “basın ve ifade özgürlüğü ihlal edildiği” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. Başvuruda, Yelda Çiçek’in gazetecilik faaliyeti kapsamında protesto eylemini takip ettiği belirtilerek, gazeteci olduğunu belgeleyen basın kartını polise göstermesine rağmen gözaltına alındığı, gazetecilik faaliyetinin engellendiği belirtildi.

Yelda Çiçek’in, gözaltı, savcılık ve mahkemede gazeteci olduğuna dair yaptığı savunmalar ve sunulan belgelere rağmen bunun gerekçeli kararda tartışılmadığına dikkat çekilen başvuruda, Çiçek’in polise karşı direndiği, eylemci olduğuna dair dava dosyasında hiçbir bilgi ve belge bulunmadığına işaret edildi. Başvuruda, ayrıca orantısız müdahale ile başvurucunun ifade ve basın özgürlüğü hakkının ihlal edildiği vurgulandı.

AYM İHLAL KARARI VERDİ

“Muhammet Yavuz Aktepe ve Diğerleri Başvurusu” başlığıyla kararını açıklayan AYM, Yelda Çiçek ve diğerler başvurucuların adli yardım taleplerinin kabulüne karar verdi. AYM, Anayasa’nın 36’ncı Maddesi’nde güvence altına alınan “adil yargılanma hakkı” ihlaline karar verdi. AYM, “Kararın bir örneğinin adil yargılanma hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere belirtilen mahkemelere gönderilmesine” karar verdi.

Gazeteci Yelda Çiçek’in dosyası “yeniden yargılama” talebiyle Diyarbakır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

(MEZOPOTAMYA AJANSI)

Related Posts

İznik’te otobüs ile minibüs çarpıştı! Ölü ve yaralı var

Bursa’nın İznik ilçesinde otomobil ile minibüsün çarpıştığı kazada 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

Trump, Musk’ı uğurlamak için Beyaz Saray’ı topluyor: Peki milyarderin bakanlığı ne olacak?

Elon Musk’ın Trump yönetiminden ayrılmasıyla, onun öncülüğünde kurulan Hükümet Verimliliği Bakanlığı (DOGE) çöküş sürecine girdi. Musk’ın yokluğunda yönünü kaybeden projede çalışanlar dağılırken, Beyaz Saray her şeye rağmen DOGE’un süreceğini savunuyor.

İzmir’de dehşet anları kamerada: Cezaevi ziyaretinden dönen aileye pusu

İzmir’in Torbalı ilçesinde seyir halindeki otomobile pompalı tüfekle açarak 3 kişi öldürüp, 3 kişiyi de yaraladığı belirtilen K.K., düzenlenen operasyonla yakalandı. Saldırı anları ise çevredeki bir güvenlik kamerasına yansıdı.

DEM Parti çözüm süreci için üçlü komisyon önermiş! ‘Devlet, PKK, bağımsız gözlemciler…’

DEM Partili üst düzey bir yetkili, çözüm süreci kapsamında silahların bırakılması için üçlü komisyon önerdiklerini, ancak AK Parti’nin net bir tutum ortaya koymadığını belirtti.

Turhan Çömez duyurdu: Diyanet artık denetlenemeyecek!

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, Meclis’e getirilmesi planlanan düzenlemeyle Diyanet’in mali harcamalarının ve bütçesinin her türlü denetimden muaf olacağını söyledi. Çömez, “Sayıştay hiçbir şekilde hesap soramayacak. Diyanet layüsel, yani sorgulanamaz hale geliyor” yorumunda bulundu.

İBB soruşturmasında ‘bizden rüşvet istendi’ demişlerdi… O ‘tanıklar’ dolandırıcı çıktı!

İBB soruşturmasında tanıklığına başvurulan kişilerin dolandırıcılıktan soruşturulduğu ortaya çıktı. Bu kişilerin inşaat projeleri üzerinden birçok kişiyi milyonlarca lira dolandırdığı dilekçede yer aldı.