Alman DPA haber ajansına verdiği demecinde karara verdiği desteği dile getiren Stoltenberg, ajansın ‘Batı’nın yolladığı silahların Rusya’ya karşı kullanılıp kullanılmadığı’ sorusuna verdiği yanıtında, “Ukrayna’nın bu silahları, özellikle de Ukrayna yakınlarındaki askeri hedeflere karşı kullanmasına izin vermek mantıklı” ifadelerini kullandı. Almanya hükümeti, Ukrayna’ya gönderilen silahların Harkov Bölgesi yakınlarında kullanılabileceğini doğrularken, kabine sözcüsü Steffen Hebeestreit, “Son haftalarda Rusya’nın, özellikle Harkov bölgesi olmak üzere yakın sınır bölgelerinden kendi topraklarından saldırılar hazırladığını, koordine ettiğini ve uyguladığını” iddia etti.
Hebeestreit, uluslararası yasal yükümlülüklere uygun olarak Ukrayna ordusunun bu saldırılara karşı savunmak için Batı silahlarını kullanılabileceğini söyledi. Hebeestreit bunun Almanya tarafından tedarik edilen silahlar için de geçerli olduğunu vurgularken, Alman hükümetinin Ukrayna’nın Harkov bölgesinde ‘Rusya’ya karşı savunma için’ Alman silahlarını kullanılmasının Almanya’yı çatışmanın bir tarafı haline getirdiğine inanmadığını sözlerine ekledi.
Daha önce ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Başkan Joe Biden’ın karşı batarya savaşı sırasında ABD silahlarının Rus topraklarına saldırma olasılığını kabul ettiğini doğrulamıştı. The New York Times’a göre karar 30 Mayıs’ta yürürlüğe girmişti. Bu kararı değerlendiren Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Moskova’nın Ukrayna’ya tedarik edilen tüm uzun menzilli silahların zaten ‘doğrudan NATO ülkelerinin askerleri tarafından kullanıldığını’ varsaydığını yazarken, “Bu herhangi bir şekilde askeri yardım değil, Rusya Federasyonu’na karşı doğrudan savaşa katılımdır” ifadelerini kullandı.