Çin’den ithal edilen araçlara ek vergi

Çin’den İthal Edilen Araçlar İçin Gümrük Vergisi Artırıldı

Çin menşeli araçlara yönelik gümrük vergisi artışıyla ilgili son gelişmeler ekonomi gündemini meşgul ediyor. Çin menşeli benzinli ve hibrit otomobillere uygulanan ilave gümrük vergisi oranı %40’tan %50’ye çıkarıldı. Bu kararın ardından araç fiyatlarında %10’a varan bir maliyet artışı bekleniyor.

Yeni Düzenleme ve Etkileri

31 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle, Çin menşeli benzinli ve hibrit araçlara ilave %50 gümrük vergisi getirildi. Böylece içten yanmalı ve hibrit araçlar toplamda %60 vergiyle karşı karşıya kalacak. Elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçlardaki %40 ek vergi oranında ise değişiklik yapılmadı.

“Benzinli ve Hibrit Araçların Maliyetleri Artacak”

Otomotiv veri analiz şirketi Cardata’nın CEO’su Hüsamettin Yalçın, bu düzenlemenin özellikle Chery ve MG gibi Çinli otomobil markalarını Türkiye pazarında etkileyeceğini belirtti. Yalçın, iç pazardaki yerli üretimin teşvik edilmesi amacıyla alınan kararın, Çin’den ithal edilen benzinli ve hibrit araçların maliyetlerini artıracağını vurguladı.

“Vergi Oranı Yüzde 50 Seviyesine Çıkarıldı”

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, Çin menşeli araçlara yönelik vergi artışını değerlendirerek bu durumu yorumladı. Şahin’e göre, içten yanmalı ve hibrit otomobillere yönelik ilave gümrük vergisi oranı %10 artırılarak %50’ye yükseltildi. Bu düzenleme ile yerli otomobillerin satışına destek verilmesi amaçlanıyor.

Türkiye pazarındaki payını artırmaya çalışan Çinli otomobil markaları, Avrupa ülkelerine fabrika yatırımı yapma önceliği nedeniyle yüksek vergi oranlarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Çin menşeli elektrikli araçlara getirilen %40 ek gümrük vergisi ise 8 Temmuz 2024 tarihinden itibaren tüm yakıt tipleri için geçerli olmaya başladı. Bu uygulama sonucunda Çinli markaların pazar payının düşeceği öngörülüyor.

“Hem Ticari Araçları Hem de Motosikletleri…”

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemede, motosiklet markalarına da dokunan bir hususa değinen EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, artık Çin’den gelen elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçlarla ilgili TSE standartlarında 7 coğrafi bölgede 20 servis ve çağrı merkezi kurma zorunluluğunun hem ticari araçları hem de motosikletleri kapsayacağını belirtti.

Related Posts

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar martta geriledi

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar, mart ayında önceki aya göre yüzde 0,1 azaldı.

Bafra Ovası’nda karpuz ve kavun ekimi gecikmeli başladı

Samsun’un Bafra ilçesinde, 2025 yılının kavun karpuz fidesi ekimleri gecikmeli olarak başladı.

Çalışma Bakanı Işıkhan, Özbekistan’da!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye-Özbekistan Ortak Daimi Komisyonu 1’inci Toplantısı ve Eylem Planı İmza Töreni’ne katılmak üzere Özbekistan’a gitti.

BIST 30 endeksi güne sınırlı yükselişle başladı

BIST 30 Endeksi Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası haftanın üçüncü işlem gününe yüzde 0,1 artışla 10.441,00 puandan başladı.

Maliyeciler yol devriyesinde: 127 günde 85 bin denetim

Maliye, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), haller ve şehir giriş-çıkışlarında 85 bin denetim yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önceki gün katıldığı bir programda kazanıp da vergi vermeyen herkesin radarlarında olduğunu duyurmuş, “Şu saatte …

Fındık ihracatının yüzde 35’i Trabzon’dan yapıldı

Türkiye’nin ocak-nisan dönemindeki fındık ihracatının değerde yüzde 35’i Trabzon’daki firmalar tarafından gerçekleştirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir