AB’den Türkiye’ye dev yatırım yolda: Yunanistan’ın eli kolu bağlı, öfkeyle izliyor

Türkiye’nin AB Savunma Fonu SAFE’e Dahil Olma Süreci Yunanistan’ı Endişelendiriyor

Avrupa Birliği’nin yeni savunma fonu olan SAFE’e dahil olma ihtimaliyle ilgili Türkiye’nin adımları, komşu ülke Yunanistan’da endişe yaratmış durumda.

Brüksel’de onaylanan ve 150 milyar euroluk ortak bir savunma bütçesiyle hayata geçirilecek SAFE, Avrupa’nın savunma sanayisini güçlendirmeyi amaçlıyor.

AB üyesi 27 ülkenin 26’sının onayını aldığı fon, Macaristan’ın çekimser kaldığı oylamayla kabul edildi.

Üyelik adayı ülkelerin de fon ile ilgili destek alabileceği açıklanınca, Türkiye’nin fon kapsamında yer alacağı kesinleşti.

Türkiye’nin Avrupa ile olan savunma anlaşmalarının yeni bir boyuta geçeceği beklentisi, Yunanistan’da endişeye yol açtı.

Yunanistan Hazırlıklı Ancak Sınırlı

Yunanistan, SAFE’in üçüncü ülkelere açılması durumunda özellikle Türkiye’nin katılımına karşı çeşitli hukuki ve siyasi önlemler almaya hazırlanıyor. Ancak, yapabilecekleri sınırlı görünüyor.

Atina’ya yakın kaynaklar, SAFE’in 16. maddesinin “üye ülkelerin güvenlik ve savunma çıkarlarının dikkate alınması” şartı getirdiğini ve bu durumun Yunanistan’a manevra alanı yarattığını belirtiyor.

Yunanistan, Türkiye’yi güvenlik tehdidi olarak değerlendirerek, projelerine yatırım almasını engellemeye çalışıyor.

Gelen iddiaların merkezinde Yunanistan’ın, Yunan adalarının kıta sahanlığını 12 mile genişletme teklifi yer alıyor.

Türkiye-Yunanistan İlişkileri

AB’ye gitmeden önce adaların meselesini çözme arzusuyla başlayan miçotakis’in bu süreçte önemli bir mevzi elde etmesi beklenmiyor. Türkiye’nin bu tarz bir anlaşmayı kabul edebileceğini düşünülmediği gibi bu durumun AB’nin projeleri durdurmayacağı düşünülüyor. Bu durum sadece Yunanistan’ın elini zayıflatacak.

Yunan basını, böyle bir durumla başa çıkmak için Yunanistan’ın süreci ağırlaştırabileceğini belirtti.

AB içinde acil güvenlik planları tehlikeye atılsa da, Yunanistan’ın ulusal güvenlik açısından huşunu korumak istediği savunuluyor.

Yunan basınına göre, Yunanistan’ın bu tavrı Macaristan gibi AB ülkeleriyle ilişkilerini zayıflatabilir.

SAFE anlaşması, Macaristan oy vermeden imzalandı. AB, Rusya’nın tehdidine karşı daha duyarlı olmak için yerel gerginlikleri umursamıyor.

Türkiye’nin askeri yetenekleri, AB için önem taşıyor. Yunanistan, yalnız kalmamak adına Türkiye’ye karşı radikal adımlar atmaktan kaçınıyor.

Yunan Medyası Krizden Hükümeti Sorumlu Tutuyor

Yunan basını, bu durumu Miçotakis’in siyasi başarısızlığı olarak nitelendirdi ve halkın tepkisini dile getirdi.

Yunanistan’ın 12 mil sorunu hakkındaki eylemlerini yorumlayan Dimokritia gazetesi, Miçotakis’e “ülkenin egemenliğini Türkiye’ye kaptırdığı” eleştirisinde bulundu.

ProtoThema sitesi ise Miçotakis’in eylemlerini eleştirerek, “AB ile olan ilişkilerin dondurulduğu, NATO üyesi Yunanistan’ı tehdit eden ve Kıbrıs’ı işgal eden Türkiye’ye destek veren bir hükümetin diplomatik olarak zavallı olduğu” şeklinde yorum yaptı.

Yunan halkı, Miçotakis’in aldığı kararları eleştirmeye devam ediyor.

Related Posts

Bahçeli’nin söylediği iddia edilen sözler için MHP sessizliğini koruyor: Türkiye için Lübnanlaşma riski

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin söylediği öne sürülen “Cumhurbaşkanının iki yardımcısı olsun, biri Kürt, biri Alevi olsun” sözleri Lübnan’daki inanç temelli siyasi yapıyı akıllara getirdi. Bu sözler sonrası kamuoyunda “Türkiye Lübnanlaşacak mı” sorusu sorulurken, Cumhuriyet, ülkedeki tabloyu inceledi. Siyasilerden de bahse konu sözlere eleştiriler geldi.

Fenerbahçe, Leiria’yı 2-0 Geçti

Fenerbahçe, Portekiz kampında UD Leiria’yı 2-0 yenerek hazırlık maçlarına devam etti.

93 yaşındaki adam silahıyla köyü kana buladı

Isparta’nın Gelendost ilçesinde 93 yaşındaki M.A.K, tartıştığı kişiyi ağır yaraladı, seken kurşunlarla biri çocuk iki kişi daha vuruldu. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı.

Genç Arda yıldızlaştı

Galatasaray, 2024-2025 sezonu hazırlıkları kapsamında Avusturya’daki ilk hazırlık maçında Avusturya temsilcisi Admira Wacker ile karşılaştı.

Kütahya’da Okçuluk Şampiyonası Tamamlandı

Minikler ve Yıldızlar Türkiye Şampiyonası’nda ödüller sahiplerini buldu, dostluk pekişti.

İBB yolsuzluk soruşturması: Gözaltı sayısı 17’ye yükseldi

İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 17’si yakalandı.