Tüketici güven endeksi düştü: ABD ekonomisinde karamsar işaretler

Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi Nisan Ayında Düşüş Kaydetti

ABD’de bulunan Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi, Nisan ayında 50,8’e gerileyerek Haziran 2022’den beri en düşük seviyeye ulaştı.

Michigan Üniversitesi, Amerikalı tüketicilerin eğilimlerini dikkate alarak oluşturduğu tüketici güven endeksi verilerini Nisan ayı için açıkladı.

Nisan ayında tüketici güven endeksi, bir önceki aya göre 6,2 puan düşerek 50,8 seviyesine geriledi ve Haziran 2022’den bu yana en düşük seviyeye gerçekleşti.

Piyasa beklentilerinin altında kalan tüketici güven endeksi için bu dönemde 54 değeri öngörülmüştü. Önceki ayda endeks 57 olarak kaydedilmişti.

Amerikalıların mevcut finansal durumunu değerlendiren mevcut ekonomik koşullar endeksi, Nisan ayında aylık bazda 7,3 puan azalarak 56,5 seviyesine geriledi.

Uzun vadeli öngörülere odaklanan tüketici beklentileri endeksi de aynı dönemde 5,4 puan azalışla 47,2’ye geriledi.

Yükselen Enflasyon Beklentileri

Nisan ayında tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, son 40 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 6,7’ye yükselerek 1981’den beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Kısa vadeli enflasyon beklentisinin art arda dördüncü ayda yüzde 0,5 veya daha fazla artması dikkat çekti.

Uzun vadeli enflasyon beklentisi de yüzde 4,1’den yüzde 4,4’e yükselirken, 1991’den bu yana en yüksek değeri gördü.

‘Ticaret Savaşı Endişeleri Tüketici Güvenini Etkiledi’

Tüketici Anketleri Direktörü Joanne Hsu’nun açıklamalarına göre, tüketici güveni üst üste dördüncü ayda da gerileme kaydetti.

Ticaret savaşına dair artan endişeler nedeniyle, tüketici güveni geçen yıl sonundan beri yüzde 30’un üzerinde değer kaybetti. Hsu, tüketicilerin resesyon riskine dair pek çok uyarıda bulunduğunu söyledi.

Hsu, iş koşulları, kişisel mali durum, gelirler, enflasyon ve iş gücü piyasalarına ilişkin beklentilerin Nisan ayında kötüleştiğini belirtti.

Gelecek yıl işsizlik artışı bekleyen tüketicilerin oranının üst üste beşinci ayda arttığını ifade eden Hsu, Nisan ayında 2009’dan beri en yüksek seviyeye ulaşıldığını belirtti.

Hsu, bu döneme ait tüketici görüşlerinin 9 Nisan’da yapılacak tarife açıklamalarını kapsadığını bildirdi.

Related Posts

Mahfi Eğilmez: Büyük sessizlik kuramı

“Herkes sessizce artan fiyatlara uyum sağlamaya çalışıyor. En fazla itiraz kişi başına geliri nispeten Avrupa düzeyinde olanlardan çıkıyor. Tayland, Mısır düzeyinde kişi başına gelire sahip nüfusun çoğunluğundan kendi aralarındaki itirazlar dışında ses çıkmıyor. Bir bölümü bu durumu dünyada kendilerine verilmiş bir sınav olarak, bir bölümü kader olarak kabullenip susuyor.”

Otomotiv endüstrisinden ilk 4 ayda rekor ihracat

Otomotiv sektörü, yılın 4 ayında 12 milyar 635 milyon 489 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-nisan ihracatını gerçekleştirdi.

Milyonlarca emeklinin aylığını yükseltecek gelişme! Aylık bağlama oranı değişiyor

Türkiye’de milyonlarca emekliyi ilgilendiren önemli bir düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. Mevcut uygulamada her 360 gün (yani bir yıl) için yüzde 2 olan aylık bağlama oranının (ABO), yüzde 3’e çıkarılması teklif edildi. NTV’nin …

Hindistan ile turizim savaşları mı başlıyor? Milyon dolarlar risk altında!

Türkiye’nin, Hindistan ile Pakistan arasında süregelen ve şimdi de savaşa dönüşn siyasi gerilimde Pakistan’a yakın durduğunu savunan Hint medyası ve sosyal medya kullanıcıları Türkiye’ye yönelik boykot çağrısı yaptı. TurkeyBoycott etiketiyle yapılan …

Fed yetkilisinden kritik tarife uyarısı

Fed Guvernörü Michael Barr, tarifelerin yüksek enflasyon ve işsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.

2024 yılında 1,5 milyon Türk vatandaşı komşuyu seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi. İTO’da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir