İnegöl’de Sürdürülebilir Tarım Modeli
2 mins read

İnegöl’de Sürdürülebilir Tarım Modeli

Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Bursa’da Faaliyetlerine Devam Ediyor

Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı kırsal Kulaca Mahallesi’nde 50 yıl önce kurulan Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, yıllık 2 bin 500 ton salça üretme kapasitesine sahip olan 4 bin 500 ton ürün işleme kapasitesiyle dikkat çekiyor.

Kooperatif, bölgede yetiştirilen biber ve domateslerden elde ettiği ürünlerle tanınıyor. Toplam 17 çiftçiye destek sağlayan kooperatif, her yıl yaklaşık 4 bin 500 ton ürün işleyerek 1000 ton domates ve 1500 ton biber salçası üretiyor.

Bunun yanı sıra, iç pazara yönelik üretilen biber salçasının 1200 tonu Hollanda’ya ihraç ediliyor. Kooperatif, sürdürülebilir tarım ve sözleşmeli üretim politikalarını benimseyerek, hem ekonomiye hem de tarıma değer katıyor. Ayrıca, özellikle bölgedeki kadın istihdamına da önem veriyor ve 3 ay süren sezonda 100 kişilik bir ekiple çalışıyor, bunun 90’ı kadındır.

Hiçbir şekilde ithalata yer vermeyen kooperatif, yıllık 1 milyon dolarlık salça ihracatına imza atarak ekonomiye katkı sağlıyor. Bu yıl da üretim sezonunu başarıyla tamamlayan kooperatif, salçaların dağıtım ve ihracat sürecini başlattı.

Ahmet Uğur: “Kulaca Salçası Bir Marka Haline Geldi”

Kooperatifin 32 yıldır başkanlığını yapan Ahmet Uğur, 1976 yılından bu yana sürekli gelişen üretim kapasitelerine vurgu yaparak, yılda 3 bin ton domates ve 1500 ton biber işlediklerini belirtti.

Hollanda’ya yapılan ihracatın her yıl arttığını söyleyen Uğur, üretimden tüketime kadar kaliteli ürünler sunmanın önemine değinerek, kooperatifin bu alanda önemli bir oyuncu haline geldiğini ifade etti.

Uğur ayrıca, uluslararası “Yağmur Ormanları İttifakı”ndan aldıkları sertifikayla doğaya saygılı üretim yaptıklarını vurgulayarak, çiftçilere yönelik destek programlarının devam edeceğini belirtti.

Bölgedeki tarımın sürdürülebilirliği ve kalitesi için çalışmalarına aralıksız devam eden kooperatif, gelecek yıllarda da başarılı çalışmalarını sürdürmeyi hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir