Valilik yasağı tanınmadı; Diyarbakır’da Kobani protestosu: Bugün aslında Türkiye’de hiç değişmeyen bir devlet aklını protesto için geldik

Kobani Davası’nda HDP’li siyasetçilere verilen cezalar, DEM Parti tarafından Diyarbakır’da düzenlenen eylemle protesto edildi. DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Bugün aslında Türkiye’de hiç değişmeyen bir devlet aklını protesto için geldik. Kobani Kumpas Davası’nın kararıyla yürüyeceğini sanan devlet aklı ve onun iktidarı Kürt halkının zılgıtından, dövizinden, dilinden, yürüyüşünden korkuyor. Bu alana gelirken alkışlarımız engellendi. Rahatsız oluyorlar, olsunlar. Kürt halkı kendisini ezen, hakikatleri yok sayan bütün iktidarları korkutmaktan vazgeçmedi” dedi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Genel Merkezi’nce, Kobani Davası’nda çıkan kararlara tepki amacıyla Diyarbakır, İstanbul ve Adana’da ‘Halk buluşmaları’ düzenlendi. Diyarbakır’da Dağkapı Meydanı’nda yapılan eyleme Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, DEM Parti milletvekilleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Eylemde konuşan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Türk ve Kürt haklarının dayanışma içerisinde olduğunu ifade ederek, “Bu iktidar bölerek, parçalayarak bizi birbirimize düşmanlaştırarak kendi iktidarını sağlamlaştırmak istiyor. Kobani’de de İstanbul, Adana Mersin’de de bu ülkenin onurlu insanları kaderlerini Kürt halkının kaderi ile birleştirmişler. Tarih gösteriyor ki bütün bu baskılara karşı direnerek, direnişi büyüterek Kürt halkı bu zor süreci geride bırakıyor. Bu iki halkı birbirine düşüremeyecekler. Mesele sadece Kürt halkının seçilmişlerinin, siyasi temsilcilerinin, Kürt halkının teslim alınmasının meselesi değildir. Kürt halkının üzerindeki baskı ve sistemin aynı zamanda iktidar tarafından hayata geçirilen sistem olduğunu görmemiz lazım. Diyarbakır’da Van’da insanların özgür olamadığı yerde hiç kimse özgür olmaz. Bu karşı karşıya gelen politikalara karşı, o kadar baskı ve zulme inatla direnen Kürt halkının sesini her yere yaymak zorundayız. Hep beraber, barış, özgürlük, kardeşlik demeliyiz” ifadelerini kullandı.

“Kobani dava değil, kumpas”

DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ise Kobani Davası’nı ‘kumpas’ olarak gördüklerini belirterek, şunları söyledi:

“Bugün aslında Türkiye’de hiç değişmeyen bir devlet aklını protesto için geldik. Kobani Kumpas Davası’nın kararıyla yürüyeceğini sanan devlet aklı ve onun iktidarı Kürt halkının zılgıtından, dövizinden, dilinden, yürüyüşünden korkuyor. Bu alana gelirken alkışlarımız engellendi. Rahatsız oluyorlar, olsunlar. Kürt halkı kendisini ezen, hakikatleri yok sayan bütün iktidarları korkutmaktan vazgeçmedi. Mücadelesini iktidarlar üzerine değil halklar, hakikat üzerine kurdu. Kobani bir dava değil kumpastır. Yükselen demokrasiye kurulan bir kumpas. Kürt halkının özgürlüğü ile halkı ile buluşmasına dönük bir kumpas. Kobani bütün katliamlara karşı herkesin demokrasi çatısı altında bir araya gelebileceğinin adıydı, buna dönük bir kumpastı. Hiç kimse bu mahkemede kendi yazmaya çalıştığı, uyguladığı yasasızlıktan azade olamaz. Bu, başta Kürt halkı olmak üzere ortak yaşam iradesine, demokratik ulusa, demokratik cumhuriyete kurulan bir kumpastır.”

Kobani davasında yüzlerce yıl ceza yağdı: Demirtaş’a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay ceza!

6-8 Ekim 2014 tarihlerindeki Kobani olayları nedeniyle eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasında 83. duruşmada karar açıklandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, oybirliğiyle aldığı 130 sayfalık karar metninin özetini sanıkların ve avukatların yokluğunda okudu.

10 yıl önceki Kobani olaylarına ilişkin yargılanan sanıklara ağır cezalar veren mahkeme, 47 ayrı suçtan yargılanan yargılanan Selahattin Demirtaş’a toplam 42 yıl, Figen Yüksekdağ’a ise 30 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.

Mahkeme, yargılanan 24 sanığa toplamda 407 yıl 7 ay hapis cezası verdi. Davada 5 tahliye, 12 beraat, 13 tutukluluğa devam kararı verilirken, firari 72 sanık hakkındaki dosya da ayrıldı. 

Karar duruşmasına katılmayan Demirtaş, son savunmasında “Vereceğiniz kararı yüzüme okumanıza fırsat vermeyeceğim. Kendinize okuyacaksınız” demişti.

TIKLAYIN – Kobani davasında karar: Demirtaş’a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay ceza! 

TIKLAYIN – Kobani Davası kararları: Kime ne kadar ceza verildi?

TIKLAYIN – Kobani kararına Külliye’den ilk yorum Mehmet Uçum’dan: Milli yargımızla ne kadar gurur duysak az

TIKLAYIN – Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel, 7,5 yıl sonra tahliye edildi: Bizim tahliyeye değil, özgürlüğe ve barışa ihtiyacımız var!

TIKLAYIN – Özgür Özel’den Kobani kararlarına ilişkin ilk açıklama: Kim ne derse desin bu davada bir hukuk yok!

TIKLAYIN – Kobani davasında beraat eden Ayhan Bilgen’den ilk açıklama: Tahliye ya da beraat alanları hedef haline getirmek nasıl bir psikoloji!

TIKLAYIN – Hatimoğulları’ndan “yumuşama” açıklaması: Böyle normalleşme olamaz

TIKLAYIN – Kobani kararına iktidar kanadından ilk yorum: “Hayırlı olsun”

TIKLAYIN –

TIKLAYIN – Barolardan Kobani kararına tepki: Türkiye’de yargı bizatihi siyasi hesaplaşmanın tarafı haline gelmiştir

TIKLAYIN – Kobani davasının eski avukatı Bozan, kararı değerlendirdi: Karar sarayın; tercihini, IŞİD çetelerinden, İŞID barbarlığından yana yaptı

TIKLAYIN – Kobani kararının ardından valiliklerden peş peşe yasaklama kararları geldi

TIKLAYIN – Kılıçdaroğlu’ndan Kobani kararlarına tepki: Adalet terazisi bugün bir kez daha kırıldı

TIKLAYIN – Kobani kararlarına CHP’den tepkiler: Kobani davasında çıkan kararlar AKP’nin siyasi intikamı

TIKLAYIN – Kobani davası kararlarına tepki yağdı: “AKP ve normalleşme sözcüklerinin birbirine mesafesini göstermesi bakımından ‘tarihi'”

TIKLAYIN – Kobani davasında 10 yıl hapis cezası verilen Ahmet Türk: Demirtaş’ı hedef haline getirdiler, bunu bir intikam davasına dönüştürdüler

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir