Güney Kore ve Japonya arasında Yasukuni Tapınağı krizi!

Yonhap’ın haberine göre, Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lim Soo-Suk, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Hükümet, Japon liderlerin tekrar Yasukuni Tapınağı’na bağış yapmasından ve saygılarını sunmasından derin hayal kırıklığı ve üzüntü duymaktadır.” ifadesi yer aldı.

Japonya’ya tarihle yüzleşme ve geçmişe yönelik pişmanlıklarını gösterme çağrısı yapılan açıklamada, bunun geleceğe yönelik ikili ilişkilerin geliştirilmesi için “önemli bir temel” olduğu vurgulandı.

– KIŞIDA’DAN “TARTIŞMALI” YASUKUNİ TAPINAĞI’NA TÖRENSEL BAĞIŞ

Başbakan Kişida’nın makamı adına Kudankita bölgesindeki Şinto inancı tapınağına, ilkbahar festivalinin başlangıcı dolayısıyla saksıda “kutsal Masakaki çiçeği” gönderilmişti.

Resmi Kyodo ajansına göre, Başbakanlığa yakın kaynaklar, üç gün sürecek festival kapsamında Kişida’nın tapınağı ziyaret etmeyi planlamadığını aktarmıştı.

Öte yandan Japonya Ekonomik Canlanmadan Sorumlu Devlet Bakanı Şindo Yoşitaka, tapınağı ziyaret etmiş, “Vatanı için canını ve yüreğini ortaya koyanların ruhlarına saygılarımı sundum.” ifadesini kullanmıştı.

Devlet yetkililerinin tapınağa resmi ziyaret ve bağışları, komşu ülkeler Çin ve Güney Kore’nin sert tepkisine yol açabiliyor.

– SAVAŞ MAZİSİ

İlk olarak 1869’da inşa edilen tapınağın, İkinci Dünya Savaşı’nda ölen 2,5 milyon kişinin anısını onurlandırdığı biliniyor.

Tapınak keşişlerinin 14 savaş suçlusunu 1978 yılında “kutsal” kabul etmesi nedeniyle Yasukuni, tartışmalı statüsünü koruyor.

Komşu ülkeler nezdinde “Japonya’nın geçmiş militarizminin sembolü” olarak görülen tarihi tapınak, savaşta hayatını kaybedenlerin anılması amacıyla ziyaretçi akınına uğruyor.

KAYNAK: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir