Kolin ve Rönesans’ın gözü Ankara’da… Garanti hesabı değişecek mi?

Kolin ve Rönesans… Devletin açtığı ihalelerde öne çıkan iki holding… İnşaat, enerji ve ulaştırma alanlarında Türkiye’nin yıllardır tartıştığı milyarlarca dolarlık ihalelerde boy gösterdiler.

Ankara kulislerinde bugünlerde Kolin ve Rönesans’ın üstlendiği iki otoyol projesinde devletin “garanti” ödemelerini doğrudan etkileyeceği belirtilen, karar aşamasına geldiği ifade edilen önemli bir gelişme konuşuluyor.

Söz konusu kararla ilgili ayrıntılara yer vermeden önce yap-işlet-devret (YİD) yöntemiyle inşa edilen, döviz üzerinden araç geçiş garantisi verilen iki otoyol projesini kısaca anımsayalım.

ÇEŞMELİ KIZKALESİ: Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 23 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirdiği “Çeşmeli-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu Projesi’nin Çeşmeli-Kızkalesi Kesimi” ihalesine tek teklif Kolin İnşaat’tan geldi. İhale, Kolin’e verildi.

Çeşmeli-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu Projesi Çeşmeli-Kızkalesi Kesimi, 41 kilometresi ana gövde, 11 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere toplam 52 kilometre uzunluğunda.

Projede, 45 bin araç geçiş garantisi ve kilometre başına 0.0594 euro geçiş ücreti sözleşmede yer aldı.

NAKKAŞ-BAŞAKŞEHİR: Karayolları Genel Müdürlüğü, “Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Nakkaş-Başakşehir (Bağlantı Yolları Dahil) Kesimi” ihalesini de 30 Haziran 2020’de gerçekleştirdi.

İhale, 8 milyar 393 milyon 65 bin 100 TL’lik teklif ile Rönesans Grup’ta kaldı.

Kuzey Marmara Otoyolu Nakkaş-Başakşehir Kesimi 24,2 kilometre otoyol, 20,8 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 45 kilometreden oluşuyor.

Söz konusu projelerin yapım süreleri 3 yıl, işletme süresi 17 yıl olarak belirlendi.

İKİ PROJEYE GARANTİ AYARI

Şimdi, Ankara kulislerinde söz konusu otoyol projeleriyle ilgili konuşulan, karar aşamasına geldiği belirtilen gelişmeye bakalım.

Bu iki projenin, başta finansman olmak üzere son birkaç yılda ekonomide gündeme gelen sorunlar nedeniyle istenen hızda ilerlemediği biliniyor. Şirketlerin, sık sık artan maliyetlerden şikâyetçi olduğu da ifade ediliyor.

Devlet, söz konusu projelerin tamamlanmasını istiyor.

Şirketlerin gündeme getirdiği sorunların çözümü için formüller masaya yatırıldı. Bu çalışmalar, büyük ölçüde tamamlandı. Karar aşamasına geldi.

Bu kapsamda projelerde, araç geçiş garantisiyle ilgili bazı değişiklikler konuşuluyor. Bu değişiklik önce Kolin için gündeme geldi. Ardından Rönesans da dahil oldu.

Peki, nasıl bir değişiklikten söz ediyoruz? Söz konusu projelerde araç geçiş garantisinde ya da geçiş ücretlerinde Kolin ve Rönesans lehine bazı iyileştirmeler yapılacak.

Böylece, şirketlerin yakındığı maliyet artışları belli ölçüde karşılanmış olacak. Bu iyileştirmenin, finansman sorununun çözümüne da katkı sağlayacağı ifade ediliyor.

Kamu nasıl etkilenecek? Bu adım hiç kuşku yok ki kamunun garanti yükünü daha da artıracak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir