İran’dan Zengezur Koridorunda ABD endişesi

Cumhurbaşkanı Pezeşkian, Erivan’da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Pezeşkian, “Kafkasya’daki sorunların bölge dışı güçlere havale edilmesi, bölgedeki durumu yalnızca daha karmaşık hale getirecektir,” ifadelerini kullanarak, İran’ın Azerbaycan-Ermenistan barış sürecine desteğini yineledi.

Pezeşkian, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda da, “İran İslam Cumhuriyeti, Ermenistan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumaya ve iki ülke arasındaki sıcak ilişkileri sürdürmeye kararlıdır. Ortak sınırlarımız yakınında üçüncü tarafların askeri ve siyasi varlığına yönelik endişelerimizin ciddiye alınması gerekmektedir,” dedi.

TAHRAN’DAN TRUMP YOLU ELEŞTİRİSİ

Pezeşkian’ın açıklamaları, 8 Ağustos’ta Washington’da imzalanan ve Azerbaycan ile Nahçıvan arasında demir yolu, kara yolu ve enerji hatlarını kapsayan “Uluslararası Barış ve Refah için Trump Rotası (TRIPP)” projesinin hemen ardından geldi. ABD Başkanı Donald Trump’ın arabuluculuğunda hayata geçirilen proje, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın da onayını aldı. Aliyev, anlaşma sonrası Trump’ı Nobel Barış Ödülü’ne aday göstermek istediklerini açıklamıştı.

Ancak Tahran, bu gelişmenin jeopolitik dengeleri bozabileceği uyarısında bulunuyor. İran yönetimi, koridorun Ermenistan ile mevcut kısa sınırını devre dışı bırakacağından ve İran’ın Karadeniz ile Rusya’ya olan ticaret yollarına erişimini sınırlayacağından endişeli. Ayrıca güzergâhın güvenliğinin ABD merkezli şirketlere devredilecek olması ve İsrail’in potansiyel etkisi, Tahran’ın tepkisini artıran diğer başlıklar arasında.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İran devlet ajansı IRNA’ya yaptığı değerlendirmede, Pezeşkian’ın ziyaretiyle İran’ın bölgedeki hassasiyetlerini yeniden gündeme getirdiğini ifade etti. Arakçi, “Ermenistanlı muhataplarımız, İran’ın kırmızı çizgilerini bildiklerini ve bunlara saygı göstereceklerini belirttiler. Ancak biz yine de gelişmeleri dikkatle takip edeceğiz,” diye konuştu.

Related Posts

Eymir Gölü yakınlarında yangın: Nedeni belli oldu

Ankara’da Eymir Gölü yakınlarındaki otluk alanda havai fişek kullanımı nedeniyle yangın çıktı. Valilik, iki kişinin yakalandığını duyurdu.

Kuzey Marmara Otoyolu’nda 4 kişinin öldüğü otobüs kazası kamerada

Kuzey Marmara Otoyolu’nda virajı alamayan yolcu otobüsü devrildi. İlk belirlemelere göre 4 kişi hayatını kaybettiği 26 kişinin de yaralandığı kaza anı ise güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi.

Yaz Tatilinde Eğitime Destek

Sakarya’da denetimli serbestlik yükümlüleri, 20 okulda onarım ve temizlik çalışması yapıyor.

Kolombiya: Eski Cumhurbaşkanının ev hapsi cezası kaldırıldı

Kolombiya Anayasa Mahkemesi; eski Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe’ye, “yargıyı yanıltmaya teşebbüs etmek” ve “tanıklara rüşvet teklif etmek” suçlarından çarptırıldığı ev hapsi cezasının, temyiz başvurusu sonuçlanana kadar kaldırılmasına karar verdi.

Bursa’da bir yangın daha… Havadan ve karadan müdahale

Bursa’nın Nilüfer ilçesinde, henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Cezve kedinin sahibi Serpil Daşçı: ‘Eros’u öldüren ceza alsaydı Cezve belki hayattaydı’

Başakşehir’de bir şahsın, tadilat için geldiği binada ‘Cezve’ kediyi yere vurarak öldürmesi akıllara Eros kedinin 6 dakika tekmelenmesini getirmişti. Şahıs ilk mahkemeye dek tutuklanırken, kedinin sahibi Serpil Daşçı “Eros’ta o adam hak ettiği cezayı alsaydı belki Cezve hayattaydı” diye sitem etti.